duminică, 12 noiembrie 2023

Teflon: Da sau NU pentru vasele de bucatarie





 “O singură zgârietură pe suprafața unei tigăi acoperite cu teflon poate elibera aproximativ 9.100 de particule de plastic” - conform oamenilor de știință de la Universitățile Newcastle și Flinders din Australia. Ilustrație Adobe Stock

Pentru a găti fără ca mâncarea să se lipească de vasul în care gătim, pentru a scoate mai ușor preparatele din vasele de gătit, pentru a reîncălzi rapid mâncarea deja preparată, au fost inventate ustensile de bucătărie și veselă neaderentă / neadezivă. Materialele care conferă vaselor de bucătărie aceste proprietăți sunt adesea realizate din materiale compozite. 

Când sunt încălzite, aceste materiale pot elibera compuși chimici nedoriți, dăunători sănătății. O descoperire din 1938, extraordinară și revoluționară la acea vreme, avea sa fie comercializată aproximativ zece ani mai târziu de compania americană Du Pont de Nemours, sub denumirea comercială de Teflon.  Multiple zone de interes pentru Teflon, însă cea mai la îndemână și cu aplicații “deosebite” a fost bucătăria - vasele și ustensilele de bucătărie. De ce?! Pentru ca teflonul nu este doar antiaderent, ci si termostabil, adică rămâne stabil sub acțiunea căldurii. Pentru oale și tigăi este aplicația “perfectă”. 

Una dintre componentele Teflonului, acidul perfluoro-octanoic (PFOA), s-a dovedit periculos pentru sănătatea umană: studiile efectuate pe șoareci, au relevat o mărire a ficatului, precum și o acțiune cancerigenă în cazul unor doze mari sau al expunerii cronice.

Încă de la sfârșitul anilor 90, referitor la sănătatea omului, au apărut primele suspiciuni ale periculozitătii vaselor cu suprafață antiaderentă comercializate ca vase de Teflon, drept pentru care in iulie 2020, în Comunitatea Europeană PFOA a fost interzis pentru a fi folosit. Agenția Europeană a Produselor Chimice (Echa) a înscris PFOA pe lista de substanțe care suscită preocuparea oamenilor de știință și nu numai!

Fenomenul a fost studiat și într-un nou studiu, realizat de cercetători de la două universități australiene și publicat în revista Science of The Total Environment,  s-a tras concluzia ca „O singură zgârietură pe suprafața unei tigai acoperite cu teflon poate elibera aproximativ 9.100 de particule de plastic”, spun oamenii de știință de la Universitățile Newcastle și Flinders. Cercetătorii au studiat posibilele consecințe ale zgârieturilor pe care le observăm inevitabil pe fundul tigăilor sau cratițelor acoperite cu teflon, după o anumită perioadă de utilizare. La scară micro, cercetătorii au reușit să identifice eliberarea a 2,3 milioane de microplastice și nanoplastice din stratul deteriorat. 

 Concluzia: Particulele care pot migra în alimentele preparate. 

Dr. Cheng Fang, unul dintre autorii studiului spune ca „Deoarece PFAS este de mare îngrijorare, aceste microparticule de teflon din alimentele noastre ar putea fi o problemă de sănătate și, prin urmare, trebuie studiate, deoarece nu știm prea multe despre acești contaminanți emergenti.”


Între timp s-au mai folosit și alte substanțe cu caracter antiaderent, de generatie mai noua (polimerii GenX sau PFBS), care la rândul lor ridică și ele semne de întrebare în ceea ce privește sănătatea umană. Studiile ulterioare demonstrează ca polimerii GenX pot induce tumori ale ficatului, pancreasului și testiculelor (la șoareci supuși unei expuneri prelungite), însă pentru sănătatea umană sunt suspectati ca fiind toxici pentru ficat, rinichi, celulele sanguine, tiroida și sistemul imunitar. 

Substanțe chimice perfluorinate sunt considerate a fi poluanți persistenti. Compușii perfluorurați (care acoperă familiile de PFAS, PFOS, PFBS, PFOA etc.) folosiți în acoperirile antiaderențe ale ustensilelor de bucătărie, dar și în jachete impermeabile, încălțăminte, ambalaje fast-food etc., poluează pe termen lung contaminănd aerul, solul și apa. Un studiu american a arătat că 98% dintre americani aveau urme de PFOA în sânge! În mediul înconjurător, ca și în corpul uman, acești compuși rezistă foarte bine la degradare și se acumulează în plante, pești etc.

Este de preferat să înlocuim în bucătărie toate recipientele de Teflon si Aluminiu cu recipiente de fontă, piatră, inox (otel inoxidabil), ceramică. În cazul vaselor de inox, în aliajul de oțel inoxidabil este prezent nichelul în proportie de 0 - 18%, de aceea vasele în care gatim mai des ar fi bine să fie înlocuite maximum o dată la 2 ani; în cazul vaselor de bucătărie fabricate din ceramică există o suspiciune în ceea ce privește toxicitatea materialelor folosite.

Cu toate acestea, de îndată ce apar primele zgârieturi, luați în considerare reînnoirea vaselor de gătit. Optând, de ce nu, pentru materiale cu siguranță mai scumpe, dar solide și inerte față de alimente. 

Articol tradus si adăugit de #IAM

Surse: 

  • Science of The Total Environment

  • https://www.quechoisir.org/conseils-ustensiles-de-cuisine-teflon-plastiques-silicone-melamine-quels-materiaux-privilegier-n90942/


miercuri, 11 octombrie 2023

Efectele Postului Intermitent asupra Microbiotei Intestinale



Efectele benefice si vizibile ale postului intermitent

Cum tinem post intermitent cu ajutorul unei alimentatii sanatoase si variate


    Sanatatea noastra este direct influențată de felul în care ne hranim, varietatea alimentatiei, frecvența la care servim mesele, conținutul în zahăr, grăsimi și proteine al alimentelor, continutul in vitamine si minerale, micro si macronutrienti. Toate acestea joacă un rol important în sănătatea microbiomului (florei intestinale) și a organismului nostru, in general. Postul intermitent poate fi un mijloc simplu de a menține flora intestinala în stare de sanatate optima.

Efectele benefice si vizibile ale postului intermitent

    Timpul scurs între mesele principale joacă un rol semnificativ pentru microbiota (flora intestinala) noastră, postul sau repausul alimentar fiind una dintre metodele recomandate de mulți specialiști pentru a întări “sănătatea” bacteriilor din intestine care facilitează digestia alimentelor și controlează o serie de mecanisme in organism.

    Prin urmare, unele bacterii sunt responsabile de fermentarea fibrelor și formarea acizilor grași cu lanț scurt și au nevoie de un repaus digestiv prelungit pentru ca sistemul intestinal să se dezvolte și astfel să le întărească eficiența. Deoarece bacteriile devin mai numeroase și au timp să se dezvolte în cadrul microbiotei, postul ne permite indirect să limităm și să “controlăm” prezența anumitor tipuri de bacterii care sunt mai puțin benefice pentru organism, precum Firmicutes sau actinobacteriile (care reprezintă cca 39% din flora intestinala a adultului sănătos; “colonia” poate crește la 80% în cazul unei flore intestinale dezechilibrate și de exemplu, pot determina rezistenta la insulina si cresterea proceselor inflamatoare).

    Profilul bacteriologic mai sănătos a fost observat la persoanele care țin post sau repaus alimentar. Acest lucru demonstrează ca persoanele respective au un risc mai mic de obezitate cu limitarea bacteriilor care provoacă un aport prea bogat în carbohidrați sau acizi grași polinesaturați. In plus, flora intestinală sănătoasă ajută, de asemenea, la limitarea riscurilor de tensiune arterială și la limitarea riscurilor legate de obezitate (hipertensiune, colesterol crescut, diabet de tip 2, boli degenerative, dificultate in miscare, etc)


Cum ținem post intermitent cu ajutorul unei alimentatii sanatoase și variate

    În programul de reechilibrare alimentară care are ca scop ameliorarea microbiotei, postul este utilizat pentru întărirea florei intestinale care favorizează o digestie completă și elimină în mare proportie riscul de obezitate din care derivă o multitudine de alte afectiuni degenerative.
Reechilibrarea alimentară are în vedere în principal alimentația naturală, vie (fructe și legume crude, alimente proaspete, din producție locală, mâncare preparată acasă) în pofida unei alimentatii industriale de tip fast-food, mancare preambalată, creșterea atenției la mesajele pe care corpul ni le transmite, micsorarea portiilor alimentare, diversificarea alimentatiei astfel incat sa cuprindă și să acopere (pe cat posibil) necesarul organismului.

    Postul intermitent sau repausul alimentar face astfel posibilă întărirea bogăției și diversității microbiotei care asigură o digestie completă a alimentelor ingerate. Omițând una dintre cele trei mese, precum micul dejun sau cina, intestinului îi vor fi alocate minim 12 ore pentru a-și regenera microbiota și a oferi sistemului digestiv mai mult timp să se regenereze, pentru a se întări. Sunt mai multe variante de post intermitent (12/12, 16/8, 20/4 unde prima cifra este pauza de alimentatie, iar a doua intervalul orar în care putem consuma alimente)

    Este recomandat ca în perioada de “post”, când nu mancăm timp de 12 / 16 / 20 ore, să bem apă sau o băutură ușoară / ceaiuri fără adaos de zahăr sau îndulcitori, care favorizează tranzitul intestinal.

    Întărind astfel microbiota, postul oferă tuturor posibilitatea de a-și controla silueta în timp ce se bucură de două mese pe zi cu alimente variate, echilibrate și sănătoase.

    Pentru a maximiza potențialele beneficii pentru sănătate ale postului intermitent, este important să rămâneți la alimente și băuturi integrale, nutritive în timpul perioadelor de masă.

    Completarea cu alimente bogate în nutrienți ajută la completarea dietei și în același timp, susține o greutate sănătoasă. Încercați să includeți la fiecare masă o mare varietate de alimente integrale, combinate conform principiilor trofologiei (știința care se ocupă cu combinarea corecta a alimentelor).

👉 Fructe: mere, banane, fructe de padure, portocale, piersici, pere, rosii etc.

👉 Legume: broccoli, varza de Bruxelles, conopida, castraveti, verdeata cu frunze, etc.

👉 Cereale integrale: orz, hrișcă, quinoa, orez, ovăz etc.

👉 Grăsimi sănătoase: ulei de măsline și avocado

👉 Surse de proteine: oua, peste, legume, carne, pasare, nuci, seminte etc.

👉 Consumul de băuturi fără calorii, cum ar fi apa și ceaiul (dacă nu puteți renunța, puteți bea cafeaua neîndulcită), ajută să controlați apetitul. Consumați un pahar de apă la temperatura camerei cu cca 30 minute înainte de masă; apa băută înainte de a mânca ne poate ajuta să reducem aportul de mâncare. Știința confirmă această părere: într-un mic studiu realizat în 2016, persoanele care au băut 2 pahare de apă chiar înainte de a mânca, au mâncat cu 22% mai puțin decât cele care nu au băut deloc apă înainte de masă. Apa consumată înainte de masă reduce senzația de foame și o mărește pe cea de sațietate.

    Este indicat să limitați alimentele ultraprocesate, cum ar fi gustările ambalate, alimentele  tip fast-food, băuturile dulci și majoritatea meselor congelate. Acestea anulează efectele pozitive ale postului intermitent.

    Sugerez, ca îndată ce luați decizia să folosiți postul intermitent sau repausul alimentar alternativ ca stil de viață, să vă creați un plan alimentar astfel încât să limitați “tentatiile”, să ordonați pe cat posibil “disciplina alimentară” și timpul vostru.




Concluzie: Beneficiile pentru sanatate sunt evidente, însă trebuie să consultăm medicul curant înainte de a începe repausul alimentar alternativ

DISCLAIMER : Informatiile din acest articol nu tin loc de consult medical specializat și nu înlocuiesc un diagnostic avizat.

Recomandarile medicale (daca exista) au scop informativ. Concluziile și referințele pot varia de la individ la individ si depind de stilul de viata al fiecăruia, de starea de sanatate și de alți factori.




marți, 3 octombrie 2023





Naturopatia este o stiinta complexă, terapie holistică care privește întregul organism în ansamblul lui.

Suntem ființe de energie și materie, si ca atare, corpul nostru este format din mai multe “straturi - invelisuri - corpuri” care sunt în echilibru între ele, sau așa ar fi bine sa fie!

Dacă corpul spiritual este în echilibru cu corpul mental, atunci și corpul fizic va fi într-o stare de sănătate optimă! Cu alte cuvinte dacă ești bine cu tine în interiorul tău, se vede la exterior!

Pare complicat, desi nu este deloc!

Sunt lucruri pe care le facem în fiecare zi fără sa fim măcar conștienți că lucrăm activ la crearea și menținerea echilibrului optim între cele 3 corpuri. De unde si "Sanatate la Puterea a treia!"

Cum ar fi dacă am începe sa fim pe deplin conștienți de fiecare “pas” pe care il facem astfel incat sa ne consolidam stilul de viata cu noi obiceiuri sănătoase?

Natura valde simplex est et sibi consona (Natura este extrem de simplă și armonioasă cu ea însăși - Sir Isaac Newton) Iar noi suntem si facem parte din ea!

Naturopat este aproape un Wellness Coach deoarece munca este complexă, fiind de cele mai multe ori o combinație de sănătate și coaching emoțional și spiritual.

Scopul este de a depăși rezistența la schimbare și progres. Identificând rădăcina afecțiunii, identificând ce își doresc oamenii și de ce, pot ajuta la stabilirea unui plan realist și practic, astfel încât obiectivele să poată fi atinse.

Wellness sau “Echilibrul Personal” se ocupă de bunăstarea fizică, emoțională și mentală și include elemente ale stilului de viață care se încadrează în sfera naturistă (conceptul ANSWER™), cum ar fi respirarea aerului curat, evitarea poluării, consumul de apă curată și pură, activități în natură, în lumina soarelui în timp ce soarele strălucește, consumul de alimente sănătoase, exercițiile fizice, odihna suficientă, relaxarea, o bună igienă personală, gânduri pozitive, sunt doar câteva dintre activitățile pe care „trebuie” să le urmăm pentru a trăi un stil de viață sănătos, lipsit de boală, în armonie și echilibru cu ceea ce ne înconjoară

Coaching-ul de wellness este o cale interesantă, interconectată cu munca naturistă, pentru a oferi clientului împuternicire auto-explorare și auto-învățare, creșterea gradului de conștientizare, adaptarea și îmbunătățirea stilului de viață sau crearea unui nou stil de viață, înlocuirea obiceiurilor mai puțin bune cu alte obiceiuri benefice care aduc cu ușurință în corp stare de armonie, echilibru.

Atunci cand ne propunem sa parcurgem un drum din punctul A în punctul B vizualizam doar startul si “finish-ul” “cursei”. Neglijăm tocmai ceea ce conteaza pentru ca suntem interesați sa ajungem în punctul B dar nu și modul de CUM ajungem acolo! Călătoria este mai importantă decât destinația!

Drumul nostru începe din momentul în care ne-am pus intenția să parcurgem “drumul” și se încheie atunci când destinația a fost atinsă. Personal nu cred ca există fericire mai mare decât aceea să vezi că ai reușit! Contează doar ca am ajuns; drumul e deja “uitat”, dar fără el și lecțiile, piedicile, învățăturile sunt fără strălucire!

Asadar, continuă drumul tău în care ești pe cale să te redescoperi așa cum poate nu ai mai făcut-o până acum și dă-ți voie să pășești conștient pe drumul tău care duce in “B” , “whatever” ce înseamnă pentru tine!




Sanatate la Puterea a Treia

Pacea Eului!

sâmbătă, 16 septembrie 2023

Sensul vietii sau stiinta in viata de zi cu zi: levogir & dextrogir

 





Dacă încep sa vorbesc despre:

levogir (devierea planului luminii polarizate către stanga),

dextrogir (devierea planului luminii polarizate către dreapta),

izomerie (proprietatea a doua substanțe, cu aceeași formulă moleculară, dar cu conformație spațială spiralata diferită (L si D), de a devia planul luminii polarizate, fie către stanga, fie către dreapta),

chiralitate (construcția spațială a moleculelor, respectiv desfășurarea spațială, in spirala, a acestora: spre stanga pentru izomerul L – levogir, și spre dreapta pentru izomerul D – dextrogir)

și alte asemenea, veți fi puțin cel puțin derutați și interesul pentru expunere va scade până va ajunge la zero sau chiar sub! 

Sunt doar inginer chimist “raspopit” și convertit în maximă siguranță la “gradul” de naturopat. O fi bine?! O fi rau?! Pana acum m-am convins ca e bine, acum ramane sa va conving și pe voi!  


Mai cu umor, mai cu o informație și o explicație, mai cu o poza, un video, un mini-curs, dar mereu ca zambetul pe buze! 

Am avut azi o discuție “online” (e la moda!) despre un subiect care chiar îmi place, si culmea, este legat peste 100% de meseria mea! Cea “nouă” de vreo 7 ani!!! 


Levogir sau Dextrogir în funcție de reacția la lumina polarizată! Pe bune, mare grozavie! Dar chiar este și vom vedea impreuna de ce! 

S-a studiat si se studiaza, este de interes și oferă detalii despre celulele corpului nostru, despre vibrație și rezonanță, materie si energie! Suntem energie si materie, fara echivoc! 

Linus Pauling (premiul Nobel în 1954 pentru ChImie și în 1962 pentru Pace), unul dintre cei mai mari oameni de stiinta ai secolului XX, a publicat tabelul particulelor cu spin levogir si dextrogir (in lucrarea Chimie Generala). (1)  

Ce vrea sa spună lucrul asta și ce înseamnă de fapt? Hai sa privim simplu de tot: natura este perfecta, iar omul face ce face și vrea sa explice perfecțiunea! Moleculele sunt tridimensionale (structura spatiala) și vibrează sub forma unei mișcări de rotație (la nivel molecular, care se vede doar la microscop).

Știința a confirmat ca:

- vibreaza levogir (invers sensului acelor de ceasornic) tot ceea ce este viu, atrage si acumuleaza energie 

- vibrează dextrogir (in sensul acelor de ceasornic)  tot ceea ce este inert și se descompune, renunta la energie  


Echilibrul este unul, cum altfel decat perfect? Este yin-yang, plus-minus, lumina-intuneric, alb-negru, contrariile se atrag?!

Iar tu, om bun ce ești, pentru ca ești viu, toate celulele tale vibreaza levogir. Louis Pasteur, parintele microbiologiei, a descoperit ca  “nu poți folosi sau asimila alte elemente care au același simț al vibrației”. 


Ai insurubat vreodată un surub? Ai observat ca are un anumit sens de rotație și consumi puțină energie sa il insurubezi corect.

Așa și cu tot ce ce mancam: asimilam ceea ce are vibratie opusa vibratiei tale! Dacă nu o face, organismul va trebui să consume din propria energie pentru a schimba sensul de rotație al alimentului respectiv, de la dextrogir la levogir. 

Este simplu! Se referă la folosirea benefică a energiei - acumulare de energie sau pierdere de energie sau consum excesiv de energie?

Ce pare mai logic de adoptat ca model? Să consumi energie care vine cu energia gata ambalată sau alimente dextrogenice care îți fură energia nu doar pentru digestie, ci și la nivel molecular pentru a schimba sensul de rotație vibrațională, din dextrogir în levogir pentru a fi benefice corpului tău?! 

Concluzia este ca tot ceea ce este viu si benefic vietii este levogir, așa ca te sfatuiesc sa consumi alimente crude în proportie de cel puțin 50% din ceea ce mananci, nuci și semințe crude pe care nu uita sa le hidratezi înainte de consum, bea apa “vie” 


Ca să vă dau un alt exemplu care mie mi se pare sugestiv:

- flora intestinală umană ar trebui să fie predominant fermentație specifică unei specii construite pentru consumul de carbohidrați (zaharuri, amidoane, fibre), principala sursa de energie pentru corpul uman. Aceste bacterii fermentative din intestinul nostru eliberează substanțe levogire (pro-viata) care promovează viața și echilibrul chimic intern. 

- consumul regulat de produse de origine animală face ca flora în fermentație sa se transforme într-o formă predominantă de putrefacție despre care s-a constatat că eliberează elemente dextrogir (anti-viata).

Detaliile mici fac diferențe mari. Tot ceea ce mâncăm va aduce un aport energetic sau va “fura” sau consuma energie pentru a deveni benefice vieții. 


Punctez și revin la conceptul meu ANSWER (aer / nutritie / stress / water apa / exercitiu / rest odihna) care este conform teoriei se vrea a fi levogir, adică pro-viață și echilibru! 


A - aer - aeriseste spațiul în care stai, plimba-te in aer curat, in natura si respira aer curat , benefic celulelor tale; adu mai mult oxigen în corpul tău prin exerciții de respirație care au ca scop mărirea capacității pulmonare.

N - nutritie - hraneste-ti corpul cu alimente sănătoase, bogate in fibre si alimente nutritive, alimente cat mai putin procesate, fructe și legume, nuci, redu pe cat posibil consumul de alimente procesate industrial, indreapta-te treptat către o alimentatie vegetariana, ajută digestia și renunța la gustările dintre mese.

S - stres - una din caracteristicile vietii moderne (lipsa stresului duce la moarte - Hans Selye); putem sa reducem stresul și să îl facem aliatul nostru: activitate fizica regulata, sport, plimbari, adoptarea și practicarea unor tehnici de relaxare, sedinte de masaj, yoga, meditatie, simțului umorului, găsirea unor preocupări plăcute care suscită interes Toate aceste recomandări pot fi "adoptate" cu pași mici. Pentru o persoana la care nivelul de stres este foarte ridicat este extrem de dificil sa isi propuna astfel de obiective, apoi sa le urmareasca, de aceea indicat este sa meargă pe teoria pașilor mărunți, cu efort și exercițiu zilnic.

W - apa (water) - bea apa de calitate (cca 30-50 ml/kg corp / zi), bogată în săruri minerale - apa minerala naturala (imbuteliata in sticle de sticla); hidrateaza corpul prin bai / dusuri corporale, alternanad apa calda cu apa rece, și terminand cu un duș cu apă rece (poate ajunge treptat la 1 minut) 

E - exercițiu - fizic cel puțin 30 minute/ zi, mers ușor alternat cu mers alert ca sa stimulam oxigenarea la nivel celular, sa mentinem tonusul muscular si sa consumam energia 

R - odihna - timpul dedicat odihnei - somn - 7-8 ore/ noapte; culca-te înainte de ora 22:30 pentru 

a permite celulelor corpului tău sa se regenereze și să elibereze deșeurile de la nivel tisular, stimulează funcția cerebrală, pe scurt stimuleaza stare generala de sanatate.


Multe gospodine amesteca in mancare intr-un anumit fel, mai ales in maioneza, icre, bezeasi alte bunătăți! Se zice ca daca schimbi sensul “lucrarea” s-a tăiat! Ei, adevărul este undeva la mijloc! Pot spune ca doar cine sta deoparte poate să aibă “sorți de izbândă” adică, evita un “accident” in bucatarie! 

Eu vin și spun că dacă pui multă dragoste în ceea ce faci, ai deja cel mai bun ingredient! 

Ce am observat gatind în bucătărie? Fizica pura: atunci cand amesteci o crema invers acelor de ceasornic (levogir sau trigonometric)), ea se aduna în centrul castronului, pe cand dacă o amesteci în sensul acelor de ceasornic (dextrogir), se imprastie spre margine. 


La cursul de naturopatie -  fitoterapie, am invatat ca substantele vii, cele din plante, sunt levogire - adică muta spectrul luminii spre stanga, iar cele “moarte”, medicamentele de exemplu, il muta spre dreapta. 

Așa ca pe langa multă dragoste, ca ingredient magic, folosim ingrediente vii și amestecăm către stânga pentru ca concentrăm, adunam si regeneram energia. Amestecand catre dreapta, imprastiem energia si potential declansam procese de degenerare, depreciere, imbatranire.


Iar dacă vorbim de cuptoare cu microunde… well, mai bine sa NU le folosim pentru ca favorizează apariția radicalilor liberi (compusi toxici, raspunzatori de procesele de degenerare și imbatranire) chiar dacă alimentele sunt congelate proaspete și teoretic au energia “buna” (pro-viata, levogira) conservată. Substantele nutritive elementare sunt alterate, ceea ce duce la boli digestive. Mancarea preparata la microunde pierde între 60% și 90% din energia ei vitală și în același timp i se accelereaza procesele de dezintegrare structurala.


In Reflexoterapie, folosind manevre de apasare și rotație în punctele reflexe, acționand asupra energiei. Rotind degetul cu care facem manevrele către dreapta, indepartam practic energia mai puțin benefică și toxinele, acumularile de cristale de la nivelul tălpii, pe cand rotind către dreapta aducem in corp energie benefică menită sa restabileasca echilibrul organelor asupra cărora lucram. 


Romaneste e o zicala care zice despre cei care fac invers de ceea ce li se spune sa faca ca “o iau in stanga”… Cateodata e mai bine către stânga pentru ca este pro-viață, energie, regenerare,reparare, reintinerire


Sanatate la Puterea a Treia 

Pacea Eului!  



vineri, 15 septembrie 2023

Suplimentarea organismului?! Da?! sau Nu?!

Termenul de suplimentare alimentară este foarte confuz pentru majoritatea oamenilor. Intr-o lume ideala, ar trebui să avem o dietă integrală, proaspătă, neprelucrată, care să ne furnizeze toate vitaminele, mineralele, antioxidanții și nutrienții de care corpul nostru are nevoie pentru a functiona optim

In zilele noastre un rol deosebit in amplificarea confuziei il au mijloacele de informare in masa (tv / radio), retelele sociale, bloguri ale unor persoane care uzeaza de calitatea de persoana publica pentru a promova produse care nu sunt calitative si al caror aport pentru sanatate este minim sau chiar dauneaza sanatatii; toate acestea vulgarizeaza concepte, studii de specialitate si simplifica sau interpreteaza sumar informatii care sunt menite sa contribuie la cresterea confuziei.

Am observat de-a lungul timpului schimbare de la saptamana la alta a reactiei si opiniei vis-a-vis de suplimentele alimentare in functie de interesele reprezentate de publicatia / mass-media in cauza.

Mi-am propus sa explic pe scurt si in termeni clari si pe intelesul tuturor de ce suplimentele alimentare sunt necesare pentru a mentine o sanatate optima.

Natural, se naste intrebarea "de ce sunt necesare suplimentele alimentare" sau "ma hranesc bine, de ce mai am nevoie de suplimente alimentare"?

Răspunsurile sunt simple si usor de inteles. In lumea moderna, cand in jurul nostru poluarea este din ce in ce mai crescuta, pamantul si solurile agricole sunt saracite de nutrienti, transportul si depozitarea alimentelor crude (legume/fructe) este improprie, tratamentele aplicate alimentelor sunt din ce in ce mai perfectionate pentru a creste timpul de viata al alimentelor si performantele de crestere (GMO), stresul de zi cu zi din viata fiecaruia dintre noi, automatizarea excesiva, undele de inalta frecventa, telefonia mobila si sunt atatea cauze... va las si pe voi sa adaugati ce mi-a scapat mie

Toate acestea contribuie la slabirea imunitatii naturale a organismului si creeaza loc pentru instalarea inflamatiei in organism, care in timp creeaza boli degenerative

Cum facem insa sa contracaram, pe cat posibil, aceste efecte nefaste ale lumii moderne in care traim?

Inca din secolul XX. studii veridice si "necomandate sa demonstreze ceva" arata ca încorporarea suplimentelor alimentare si a vitaminelor poate contribui la o sănătate optimă si o viata sanatoasa adaptata nevoilor.

Termenul de dieta, provenit din limba latina, semnifica totalitatea factorilor care afectează într-un sens sau altul starea de sănătate: aerul, hrana, temperatura mediului, exerciţiul fizic, posibilităţile de odihnă, devenit in lumea moderna stil de viata; iar dieta a ramasa un termen care face referire stricta sau este asociat cu o anumita disciplina alimentara.

Deci, revin la intrebarea pe care am pus-o mai sus si raspund!


Suplimentarea dietei cu macronutrienti, micronutrienti, vitamine, apa curata si alcalina, adoptarea unui stil de viata sanatos, reprezinta un minim pe care il putem face pentru organismul nostru astfel incat sa avem o sanatate optima.


Pacea Eului!


Moni Ionescu alias #I AM Holistic Services 

Terapeut Echilibru Personal (Romania) - Naturopat certificat (Canada)


Puteti prelua materialul numai cu conditia mentionarii sursei! Multumesc!

miercuri, 28 iunie 2023

Lapte auriu - sanatate curata!


Tableta Nutritiva - Late de Turmeric sau Lapte Auriu


Laptele de Aur sau Laptele de Turmeric este un preparat ayurvedic de vindecare care a fost savurat de multă vreme de către practicanții de yoga Kundalini. Ingredientul principal este turmericul. Are multe proprietăți vindecătoare.
Turmericul contine, ca "ingredient" activ, curcumină, un antioxidant puternic care are proprietăți anti-inflamatoare. Curcumina ajuta la reducerea inflamației în întregul corp și are ca efect îmbunătățirea afecțiunilor de genul bolilor degenerative precum artrita, bolile de inimă și cancerul. Este utilizat în preventie si tratamente naturopatice, în prevenirea cancerelor, ca tratament împotriva bolilor de inimă, diabetului de tip 2, bolii Crohn, psoriazisului, dermatitei atopice și artritei. Există o tradiție în medicina ayurvedică de a folosi turmericul ca tratament de sănătate pentru inflamație, purificarea sângelui, „lubrifierea” articulațiilor și susținerea sistemului reproducător feminin.
Eu il prepar din rădăcina de turmeric rasa și fiarta pana devine o pastă (am aclimatizat plata in casa). Păstrați la frigider, intr-un borcan inchis eremetic

și adăugați 1 linguriță în 250 ml lapte de migdale. Dacă doriți, puteți adăuga miere, după gust. Serviți acoperit cu scorțișoară.
Se poate folosi și turmeric praf, bio de la magazinele naturiste. Se folosește aceeași rețetă.
Mai jos reteta originala
Reteta Golden Milk (se prepara 2 cani)
1/4 cană apă
1/8 lingurita turmeric
1 cană lapte de migdale sau alt lapte de nuci (sau orice alt lapte vegetal)
1-2 linguri ulei de migdale (optional)
Un praf de cardamom și scortisoara
Miere cruda dupa gust
Un praf de piper negru sau nucsoara
Fierbeți apa și turmericul într-o cratiță mică la foc mediu-mare timp de 8 minute (turmericul trebuie să fie complet fiert). Între timp, incalziti laptele vegetal. Opțional puteți adăuga ulei de migdale, puțin cardamom măcinat și miere. Combina cele doua amestecuri.
Opțional, amestecați Laptele Auriu într-un blender (viteza cea mai mică) până devine spumos și serviți cu puțină scorțișoară deasupra. Uleiul asigură lubrifiere și energie sistemului, în timp ce turmericul face oasele și articulațiile mai flexibile și oferă suport antiinflamator.
Dacă doriți să folosiți mai mult turmeric și să faceți pastă de turmeric în avans, atunci utilizați ¼ de cană de pudră de turmeric organic și ½ cană de apă purificată. Se amestecă într-un recipient, la foc mic până se formează o pastă. Păstrați această pastă la frigider. Apoi, când vrei să faci lapte auriu, pur și simplu încălzește puțin 1 cană de lapte de migdale și adaugă o linguriță de pastă de turmeric; continuă să amesteci cu o lingură în timp ce adaugi intenția ta de vindecare sau o rugăciune de vindecare. Apoi puneți într-un blender cu niște cardamom măcinat și miere și amestecați timp de 30 de secunde. Se servește cu scortisoara deasupra.

Contraindicatii: Consumul de turmeric nu este indicat femeilor însărcinate și celor care alăptează, persoanelor cu pietre la rinichi sau la vezica biliară, persoanelor care urmează tratamente cu anticoagulante sau antiinflamatoare.

*** Se comercializeaza sub numele de Turmeric Latte

sâmbătă, 24 iunie 2023

Sanziene, in farmacia naturii

 Daaa! Un mare DA însoțit de “tradițional” Ho'oponopono:

Imi pare rau

Te rog, iarta-ma

Te iubesc

Multumesc!


Și pentru ca astăzi este Dragaica sau Sanzienele, ziua Iei - doar la noi ( că și alții sărbătoresc 24 iunie - St. Jean Baptiste, Midsummer Day, Pralines Day, St John's Day, Inti Ramny Day, etc) am zis sa va spun și vouă ce am aflat despre planta Galium Verum.

Este fermecata, asa sa stiti!


Crește în mod obișnuit într-o varietate de locații, cam pe peste tot, inclusiv pajiști nisipoase uscate, aflorimente stâncoase, zone de deșeuri, marginea drumurilor, maluri, dune și țărmuri. În unele tari este considerată o buruiană dăunătoare, DAR vei vedea ca este una din cele mai grozave plante pentru sanatatea feminina!

Articolul cuprinde informații primite la curs și cercetări personale de-a lungul timpului!


Una din denumirile populare este "Cheag de Branza" pentru ca planta are capacitatea de a coagula laptele si a-l transforma în brânză (ciobanii știu de prin secolul al XVI-lea). Galium, numele genului, provine de la substantivul grecesc gala, care înseamnă lapte. Epitetul specific verum înseamnă adevărat tip sau standard. 

Vopseaua galbenă obținută din tulpinile înflorite a fost folosită ca și colorant alimentar pentru brânză sau unt. 

Din rădăcini se poate face vopsea roșie. 

Semințele prăjite au fost folosite ca înlocuitor de cafea. 

Vârfurile înflorite sunt infuzate în apă pentru a face o băutură acidă răcoritoare.

Planta uscată are miros de fân proaspăt cosit; a fost folosit anterior ca plantă pentru umplut saltele (se spune că materialul vegetal a fost folosit în pătuțul lui Isus)

Se spune că ține puricii departe.

O crenguță într-un pantof previne apariția veziculelor. (cred ca merge și pudra de sânziene) 


🌾 Sistemul hormonal

Un studiu a constatat că utilizarea unui extract din această plantă medicinală poate stimula activitatea glandei tiroide și a ovarelor, ale căror funcții sunt afectate din cauza stresului. În plus, datorită proprietăților antioxidante pe care le are planta de Sânziene, datorită flavonelor și catechinelor, distruge radicalii liberi și oferă protecție dovedită împotriva celulelor maligne; se crede că poate fi folosit ca terapie adjuvantă pentru unele tipuri de cancer.


Pe lângă faptul că elimină din organism tot ceea ce nu ar trebui să fie acolo, s-a dovedit că această plantă cu acțiunea sa antioxidantă activează axa hipotalamo-hipofizo-suprarenal, ceea ce contribuie la reducerea daunelor oxidative cauzate de stres, și astfel la un metabolism sănătos și apetit normal. 


Astăzi, când omenirea se confruntă cu o adevărată epidemie de obezitate, supraalimentarea cauzată de stresul mental este una dintre principalele sale cauze. Aici intră în joc minunata Zana Sanziana ca luptător împotriva efectelor negative ale stresului: prin reducerea efectelor negative ale cortizolului și echilibrarea sistemului endocrin, are ca efect reducerea obezității.


🌾 Sanatatea sistemului circulator

S-a dovedit că planta de Sânziene care contine si polifenoli, are un rol important în reducerea tulburărilor coronariene. Această plantă protejează mușchiul inimii, repara deteriorarea funcției sistolice și are un efect vasodilatator după boala cardiacă ischemică. Flavonoidele din plantă contribuie la o mai bună circulație, previn ateroscleroza și tromboza venoasă profundă, precum și piciorul diabetic, care sunt afecțiuni pe care medicina tradițională chineză le-a tratat de secole, iar acum efectele fiind dovedite științific.


🌾 Diuretic natural

Ceaiul preparat din această plantă ajută la detoxifierea ficatului, rinichilor, splinei și pancreasului.

Este recomandat ca persoanele care suferă de o tulburare a sistemului limfatic să bea acest ceai de plante în fiecare zi.

Se folosește ca remediu in afectiuni renale (nisip, pietre), cistite sau afectiuni urinare. Ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi și, prin urmare, în același timp tinde să fie eficient în curățarea oricăror toxine.

Proprietățile sale diuretice ajută la eliminarea toxinelor din organism și, împreună cu acestea, a acidului uric care este cauza principală a durerii în gută și artrită.

Este utilizată pe scară largă în medicina complementara / naturopatie - fitoterapie pentru tratarea gleznelor umflate.


🌾 Sănătatea pielii

Planta ajută la vindecarea rănilor mai greu vindecabile (reduce supurarea). Când se aplică local, sub formă de cataplasmă, pe tăieturi, infecții ale pielii, pecingine, eczeme, ulcere, râie, furuncule, erupții cutanate, psoriazis, alergii și răni cu vindecare lentă, calmează pielea și reduce inflamația, ajutând pielea să se vindece. De asemenea, ajută la reducerea sângerărilor. Sub forma de infuzie se foloseste la spălarea feței și ajută la întărirea pielii feței, precum și la combaterea acneei și a punctelor negre.

Aplicat local, extractul din această plantă este cunoscut a fi eficient în tratarea problemelor cum ar fi erupțiile cutanate și alergiile cutanate, dermatoze.


🌾 Sanatatea feminina 

Este o plantă benefică pentru femei de toate varstele: în caz de metrite – inflamații ale uterului, noduli la sân, se poate folosi în timpul sarcinii, în menopauză.


🌾 Sănătatea gâtului

Este de ajutor pentru diverse probleme legate de gât și organele din apropierea acestuia. Cu această intenție, îl poți folosi ca ceai sau ca gargară. Ajută la diferite tipuri de cancer: piele, limbă și laringe. Problemele tiroidiene (hipertiroidia, hipotiroidia, tiroidita Hashimoto), gușa și inflamațiile corzilor vocale beneficiază de asemenea de această plantă.



Cum sa nu le iubești? 

Sanatate la indemana tuturor 


Pacea eului! 


http://www.floracatalana.net/galium-verum-l-subsp-verum

https://botanical.com/botanical/mgmh/b/bedlad25.html