miercuri, 11 octombrie 2023

Efectele Postului Intermitent asupra Microbiotei Intestinale



Efectele benefice si vizibile ale postului intermitent

Cum tinem post intermitent cu ajutorul unei alimentatii sanatoase si variate


    Sanatatea noastra este direct influențată de felul în care ne hranim, varietatea alimentatiei, frecvența la care servim mesele, conținutul în zahăr, grăsimi și proteine al alimentelor, continutul in vitamine si minerale, micro si macronutrienti. Toate acestea joacă un rol important în sănătatea microbiomului (florei intestinale) și a organismului nostru, in general. Postul intermitent poate fi un mijloc simplu de a menține flora intestinala în stare de sanatate optima.

Efectele benefice si vizibile ale postului intermitent

    Timpul scurs între mesele principale joacă un rol semnificativ pentru microbiota (flora intestinala) noastră, postul sau repausul alimentar fiind una dintre metodele recomandate de mulți specialiști pentru a întări “sănătatea” bacteriilor din intestine care facilitează digestia alimentelor și controlează o serie de mecanisme in organism.

    Prin urmare, unele bacterii sunt responsabile de fermentarea fibrelor și formarea acizilor grași cu lanț scurt și au nevoie de un repaus digestiv prelungit pentru ca sistemul intestinal să se dezvolte și astfel să le întărească eficiența. Deoarece bacteriile devin mai numeroase și au timp să se dezvolte în cadrul microbiotei, postul ne permite indirect să limităm și să “controlăm” prezența anumitor tipuri de bacterii care sunt mai puțin benefice pentru organism, precum Firmicutes sau actinobacteriile (care reprezintă cca 39% din flora intestinala a adultului sănătos; “colonia” poate crește la 80% în cazul unei flore intestinale dezechilibrate și de exemplu, pot determina rezistenta la insulina si cresterea proceselor inflamatoare).

    Profilul bacteriologic mai sănătos a fost observat la persoanele care țin post sau repaus alimentar. Acest lucru demonstrează ca persoanele respective au un risc mai mic de obezitate cu limitarea bacteriilor care provoacă un aport prea bogat în carbohidrați sau acizi grași polinesaturați. In plus, flora intestinală sănătoasă ajută, de asemenea, la limitarea riscurilor de tensiune arterială și la limitarea riscurilor legate de obezitate (hipertensiune, colesterol crescut, diabet de tip 2, boli degenerative, dificultate in miscare, etc)


Cum ținem post intermitent cu ajutorul unei alimentatii sanatoase și variate

    În programul de reechilibrare alimentară care are ca scop ameliorarea microbiotei, postul este utilizat pentru întărirea florei intestinale care favorizează o digestie completă și elimină în mare proportie riscul de obezitate din care derivă o multitudine de alte afectiuni degenerative.
Reechilibrarea alimentară are în vedere în principal alimentația naturală, vie (fructe și legume crude, alimente proaspete, din producție locală, mâncare preparată acasă) în pofida unei alimentatii industriale de tip fast-food, mancare preambalată, creșterea atenției la mesajele pe care corpul ni le transmite, micsorarea portiilor alimentare, diversificarea alimentatiei astfel incat sa cuprindă și să acopere (pe cat posibil) necesarul organismului.

    Postul intermitent sau repausul alimentar face astfel posibilă întărirea bogăției și diversității microbiotei care asigură o digestie completă a alimentelor ingerate. Omițând una dintre cele trei mese, precum micul dejun sau cina, intestinului îi vor fi alocate minim 12 ore pentru a-și regenera microbiota și a oferi sistemului digestiv mai mult timp să se regenereze, pentru a se întări. Sunt mai multe variante de post intermitent (12/12, 16/8, 20/4 unde prima cifra este pauza de alimentatie, iar a doua intervalul orar în care putem consuma alimente)

    Este recomandat ca în perioada de “post”, când nu mancăm timp de 12 / 16 / 20 ore, să bem apă sau o băutură ușoară / ceaiuri fără adaos de zahăr sau îndulcitori, care favorizează tranzitul intestinal.

    Întărind astfel microbiota, postul oferă tuturor posibilitatea de a-și controla silueta în timp ce se bucură de două mese pe zi cu alimente variate, echilibrate și sănătoase.

    Pentru a maximiza potențialele beneficii pentru sănătate ale postului intermitent, este important să rămâneți la alimente și băuturi integrale, nutritive în timpul perioadelor de masă.

    Completarea cu alimente bogate în nutrienți ajută la completarea dietei și în același timp, susține o greutate sănătoasă. Încercați să includeți la fiecare masă o mare varietate de alimente integrale, combinate conform principiilor trofologiei (știința care se ocupă cu combinarea corecta a alimentelor).

👉 Fructe: mere, banane, fructe de padure, portocale, piersici, pere, rosii etc.

👉 Legume: broccoli, varza de Bruxelles, conopida, castraveti, verdeata cu frunze, etc.

👉 Cereale integrale: orz, hrișcă, quinoa, orez, ovăz etc.

👉 Grăsimi sănătoase: ulei de măsline și avocado

👉 Surse de proteine: oua, peste, legume, carne, pasare, nuci, seminte etc.

👉 Consumul de băuturi fără calorii, cum ar fi apa și ceaiul (dacă nu puteți renunța, puteți bea cafeaua neîndulcită), ajută să controlați apetitul. Consumați un pahar de apă la temperatura camerei cu cca 30 minute înainte de masă; apa băută înainte de a mânca ne poate ajuta să reducem aportul de mâncare. Știința confirmă această părere: într-un mic studiu realizat în 2016, persoanele care au băut 2 pahare de apă chiar înainte de a mânca, au mâncat cu 22% mai puțin decât cele care nu au băut deloc apă înainte de masă. Apa consumată înainte de masă reduce senzația de foame și o mărește pe cea de sațietate.

    Este indicat să limitați alimentele ultraprocesate, cum ar fi gustările ambalate, alimentele  tip fast-food, băuturile dulci și majoritatea meselor congelate. Acestea anulează efectele pozitive ale postului intermitent.

    Sugerez, ca îndată ce luați decizia să folosiți postul intermitent sau repausul alimentar alternativ ca stil de viață, să vă creați un plan alimentar astfel încât să limitați “tentatiile”, să ordonați pe cat posibil “disciplina alimentară” și timpul vostru.




Concluzie: Beneficiile pentru sanatate sunt evidente, însă trebuie să consultăm medicul curant înainte de a începe repausul alimentar alternativ

DISCLAIMER : Informatiile din acest articol nu tin loc de consult medical specializat și nu înlocuiesc un diagnostic avizat.

Recomandarile medicale (daca exista) au scop informativ. Concluziile și referințele pot varia de la individ la individ si depind de stilul de viata al fiecăruia, de starea de sanatate și de alți factori.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu