duminică, 12 noiembrie 2023

Teflon: Da sau NU pentru vasele de bucatarie





 “O singură zgârietură pe suprafața unei tigăi acoperite cu teflon poate elibera aproximativ 9.100 de particule de plastic” - conform oamenilor de știință de la Universitățile Newcastle și Flinders din Australia. Ilustrație Adobe Stock

Pentru a găti fără ca mâncarea să se lipească de vasul în care gătim, pentru a scoate mai ușor preparatele din vasele de gătit, pentru a reîncălzi rapid mâncarea deja preparată, au fost inventate ustensile de bucătărie și veselă neaderentă / neadezivă. Materialele care conferă vaselor de bucătărie aceste proprietăți sunt adesea realizate din materiale compozite. 

Când sunt încălzite, aceste materiale pot elibera compuși chimici nedoriți, dăunători sănătății. O descoperire din 1938, extraordinară și revoluționară la acea vreme, avea sa fie comercializată aproximativ zece ani mai târziu de compania americană Du Pont de Nemours, sub denumirea comercială de Teflon.  Multiple zone de interes pentru Teflon, însă cea mai la îndemână și cu aplicații “deosebite” a fost bucătăria - vasele și ustensilele de bucătărie. De ce?! Pentru ca teflonul nu este doar antiaderent, ci si termostabil, adică rămâne stabil sub acțiunea căldurii. Pentru oale și tigăi este aplicația “perfectă”. 

Una dintre componentele Teflonului, acidul perfluoro-octanoic (PFOA), s-a dovedit periculos pentru sănătatea umană: studiile efectuate pe șoareci, au relevat o mărire a ficatului, precum și o acțiune cancerigenă în cazul unor doze mari sau al expunerii cronice.

Încă de la sfârșitul anilor 90, referitor la sănătatea omului, au apărut primele suspiciuni ale periculozitătii vaselor cu suprafață antiaderentă comercializate ca vase de Teflon, drept pentru care in iulie 2020, în Comunitatea Europeană PFOA a fost interzis pentru a fi folosit. Agenția Europeană a Produselor Chimice (Echa) a înscris PFOA pe lista de substanțe care suscită preocuparea oamenilor de știință și nu numai!

Fenomenul a fost studiat și într-un nou studiu, realizat de cercetători de la două universități australiene și publicat în revista Science of The Total Environment,  s-a tras concluzia ca „O singură zgârietură pe suprafața unei tigai acoperite cu teflon poate elibera aproximativ 9.100 de particule de plastic”, spun oamenii de știință de la Universitățile Newcastle și Flinders. Cercetătorii au studiat posibilele consecințe ale zgârieturilor pe care le observăm inevitabil pe fundul tigăilor sau cratițelor acoperite cu teflon, după o anumită perioadă de utilizare. La scară micro, cercetătorii au reușit să identifice eliberarea a 2,3 milioane de microplastice și nanoplastice din stratul deteriorat. 

 Concluzia: Particulele care pot migra în alimentele preparate. 

Dr. Cheng Fang, unul dintre autorii studiului spune ca „Deoarece PFAS este de mare îngrijorare, aceste microparticule de teflon din alimentele noastre ar putea fi o problemă de sănătate și, prin urmare, trebuie studiate, deoarece nu știm prea multe despre acești contaminanți emergenti.”


Între timp s-au mai folosit și alte substanțe cu caracter antiaderent, de generatie mai noua (polimerii GenX sau PFBS), care la rândul lor ridică și ele semne de întrebare în ceea ce privește sănătatea umană. Studiile ulterioare demonstrează ca polimerii GenX pot induce tumori ale ficatului, pancreasului și testiculelor (la șoareci supuși unei expuneri prelungite), însă pentru sănătatea umană sunt suspectati ca fiind toxici pentru ficat, rinichi, celulele sanguine, tiroida și sistemul imunitar. 

Substanțe chimice perfluorinate sunt considerate a fi poluanți persistenti. Compușii perfluorurați (care acoperă familiile de PFAS, PFOS, PFBS, PFOA etc.) folosiți în acoperirile antiaderențe ale ustensilelor de bucătărie, dar și în jachete impermeabile, încălțăminte, ambalaje fast-food etc., poluează pe termen lung contaminănd aerul, solul și apa. Un studiu american a arătat că 98% dintre americani aveau urme de PFOA în sânge! În mediul înconjurător, ca și în corpul uman, acești compuși rezistă foarte bine la degradare și se acumulează în plante, pești etc.

Este de preferat să înlocuim în bucătărie toate recipientele de Teflon si Aluminiu cu recipiente de fontă, piatră, inox (otel inoxidabil), ceramică. În cazul vaselor de inox, în aliajul de oțel inoxidabil este prezent nichelul în proportie de 0 - 18%, de aceea vasele în care gatim mai des ar fi bine să fie înlocuite maximum o dată la 2 ani; în cazul vaselor de bucătărie fabricate din ceramică există o suspiciune în ceea ce privește toxicitatea materialelor folosite.

Cu toate acestea, de îndată ce apar primele zgârieturi, luați în considerare reînnoirea vaselor de gătit. Optând, de ce nu, pentru materiale cu siguranță mai scumpe, dar solide și inerte față de alimente. 

Articol tradus si adăugit de #IAM

Surse: 

  • Science of The Total Environment

  • https://www.quechoisir.org/conseils-ustensiles-de-cuisine-teflon-plastiques-silicone-melamine-quels-materiaux-privilegier-n90942/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu