sâmbătă, 24 iunie 2023

Sanziene, in farmacia naturii

 Daaa! Un mare DA însoțit de “tradițional” Ho'oponopono:

Imi pare rau

Te rog, iarta-ma

Te iubesc

Multumesc!


Și pentru ca astăzi este Dragaica sau Sanzienele, ziua Iei - doar la noi ( că și alții sărbătoresc 24 iunie - St. Jean Baptiste, Midsummer Day, Pralines Day, St John's Day, Inti Ramny Day, etc) am zis sa va spun și vouă ce am aflat despre planta Galium Verum.

Este fermecata, asa sa stiti!


Crește în mod obișnuit într-o varietate de locații, cam pe peste tot, inclusiv pajiști nisipoase uscate, aflorimente stâncoase, zone de deșeuri, marginea drumurilor, maluri, dune și țărmuri. În unele tari este considerată o buruiană dăunătoare, DAR vei vedea ca este una din cele mai grozave plante pentru sanatatea feminina!

Articolul cuprinde informații primite la curs și cercetări personale de-a lungul timpului!


Una din denumirile populare este "Cheag de Branza" pentru ca planta are capacitatea de a coagula laptele si a-l transforma în brânză (ciobanii știu de prin secolul al XVI-lea). Galium, numele genului, provine de la substantivul grecesc gala, care înseamnă lapte. Epitetul specific verum înseamnă adevărat tip sau standard. 

Vopseaua galbenă obținută din tulpinile înflorite a fost folosită ca și colorant alimentar pentru brânză sau unt. 

Din rădăcini se poate face vopsea roșie. 

Semințele prăjite au fost folosite ca înlocuitor de cafea. 

Vârfurile înflorite sunt infuzate în apă pentru a face o băutură acidă răcoritoare.

Planta uscată are miros de fân proaspăt cosit; a fost folosit anterior ca plantă pentru umplut saltele (se spune că materialul vegetal a fost folosit în pătuțul lui Isus)

Se spune că ține puricii departe.

O crenguță într-un pantof previne apariția veziculelor. (cred ca merge și pudra de sânziene) 


🌾 Sistemul hormonal

Un studiu a constatat că utilizarea unui extract din această plantă medicinală poate stimula activitatea glandei tiroide și a ovarelor, ale căror funcții sunt afectate din cauza stresului. În plus, datorită proprietăților antioxidante pe care le are planta de Sânziene, datorită flavonelor și catechinelor, distruge radicalii liberi și oferă protecție dovedită împotriva celulelor maligne; se crede că poate fi folosit ca terapie adjuvantă pentru unele tipuri de cancer.


Pe lângă faptul că elimină din organism tot ceea ce nu ar trebui să fie acolo, s-a dovedit că această plantă cu acțiunea sa antioxidantă activează axa hipotalamo-hipofizo-suprarenal, ceea ce contribuie la reducerea daunelor oxidative cauzate de stres, și astfel la un metabolism sănătos și apetit normal. 


Astăzi, când omenirea se confruntă cu o adevărată epidemie de obezitate, supraalimentarea cauzată de stresul mental este una dintre principalele sale cauze. Aici intră în joc minunata Zana Sanziana ca luptător împotriva efectelor negative ale stresului: prin reducerea efectelor negative ale cortizolului și echilibrarea sistemului endocrin, are ca efect reducerea obezității.


🌾 Sanatatea sistemului circulator

S-a dovedit că planta de Sânziene care contine si polifenoli, are un rol important în reducerea tulburărilor coronariene. Această plantă protejează mușchiul inimii, repara deteriorarea funcției sistolice și are un efect vasodilatator după boala cardiacă ischemică. Flavonoidele din plantă contribuie la o mai bună circulație, previn ateroscleroza și tromboza venoasă profundă, precum și piciorul diabetic, care sunt afecțiuni pe care medicina tradițională chineză le-a tratat de secole, iar acum efectele fiind dovedite științific.


🌾 Diuretic natural

Ceaiul preparat din această plantă ajută la detoxifierea ficatului, rinichilor, splinei și pancreasului.

Este recomandat ca persoanele care suferă de o tulburare a sistemului limfatic să bea acest ceai de plante în fiecare zi.

Se folosește ca remediu in afectiuni renale (nisip, pietre), cistite sau afectiuni urinare. Ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi și, prin urmare, în același timp tinde să fie eficient în curățarea oricăror toxine.

Proprietățile sale diuretice ajută la eliminarea toxinelor din organism și, împreună cu acestea, a acidului uric care este cauza principală a durerii în gută și artrită.

Este utilizată pe scară largă în medicina complementara / naturopatie - fitoterapie pentru tratarea gleznelor umflate.


🌾 Sănătatea pielii

Planta ajută la vindecarea rănilor mai greu vindecabile (reduce supurarea). Când se aplică local, sub formă de cataplasmă, pe tăieturi, infecții ale pielii, pecingine, eczeme, ulcere, râie, furuncule, erupții cutanate, psoriazis, alergii și răni cu vindecare lentă, calmează pielea și reduce inflamația, ajutând pielea să se vindece. De asemenea, ajută la reducerea sângerărilor. Sub forma de infuzie se foloseste la spălarea feței și ajută la întărirea pielii feței, precum și la combaterea acneei și a punctelor negre.

Aplicat local, extractul din această plantă este cunoscut a fi eficient în tratarea problemelor cum ar fi erupțiile cutanate și alergiile cutanate, dermatoze.


🌾 Sanatatea feminina 

Este o plantă benefică pentru femei de toate varstele: în caz de metrite – inflamații ale uterului, noduli la sân, se poate folosi în timpul sarcinii, în menopauză.


🌾 Sănătatea gâtului

Este de ajutor pentru diverse probleme legate de gât și organele din apropierea acestuia. Cu această intenție, îl poți folosi ca ceai sau ca gargară. Ajută la diferite tipuri de cancer: piele, limbă și laringe. Problemele tiroidiene (hipertiroidia, hipotiroidia, tiroidita Hashimoto), gușa și inflamațiile corzilor vocale beneficiază de asemenea de această plantă.



Cum sa nu le iubești? 

Sanatate la indemana tuturor 


Pacea eului! 


http://www.floracatalana.net/galium-verum-l-subsp-verum

https://botanical.com/botanical/mgmh/b/bedlad25.html




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu