vineri, 15 martie 2024

Alergiile de Primavara

 


ALERGIILE DE PRIMAVARA 


Din ce în ce mai multe persoane se plang de instalarea unor alergii sezoniere sau permanente la anumite substanțe străine corpului sau la anumite alimente.

Alergiile apar atunci cand sistemul imunitar reacționează la o substanța străină - alergen - (polen, iarba, venin de albine, mucegai, acarieni, parul de animale de companie, etc sau la un aliment sau chiar medicamente sau compuși activi din medicamente) care, in general, nu provoacă o reacție altor persoane.

În cazul alergiilor, sistemul imunitar produce anticorpi care identifica un anumit alergen ca fiind dăunător, chiar dacă nu este. Cand sistemul imunitar intra în contact cu alergenul, reacția apare sub forma de inflamatie a pielii, a sinusurilor și căilor respiratorii sau inflamatii ale sistemului digestiv. Gravitatea alergiilor variază de la o persoana la alta și se poate manifesta sub forma de iritatii minore pana la anafilaxie (reacție alergică severă care poate pune viața în pericol). Unele alergii pot fi vindecate, altele pot fi doar ameliorate din punct de vedere simptomatic.

Alergiile sezoniere sunt declansate de alergeni care apar mai frecvent în anumite perioade ale anului. Primavara, cele mai intalnite alergii sunt cele la polenul unor arbori (salcia, plop, arin, mesteacan), anumiți poluanți din atmosfera, acarieni si fungi ca urmare a înmulțirii lor sezoniere.

Alergiile de primăvară debutează în mod obișnuit la începutul lunii martie și se sfarsesc la finele lunii iunie, în funcție de evolutia naturii și a temperaturilor exterioare.

În corpul  nostru se declanșează reacții naturale de autoimunizare și de protectie, care au ca efect declanșarea unei inflamatii la nivelul tesuturilor, care joacă rolul de barieră împotriva unor substanțe / alergeni care nu sunt tolerate de organism. Alergenii afectează în prima faza mucoase ale organismului - în general nazala și oculara -, iar ca reacții se manifesta prin stranut, secretii lacrimale, inrosirea ochilor, mancarimi, rino-conjunctivite. La nivel cutanat pot apare urticarii, mancarimi, senzatie de arsura, în cazuri mai severe.

Alergiile si glandele suprarenale

Cele mai multe dintre alergii implica eliberarea  de substanțe pro-inflamatorii și histamine. Organismul utilizează mecanisme care reduc inflamatia în mod natural, prin secretia cortizolului (eliberat de glandele suprarenale), ca parte a răspunsului antiinflamator. Majoritatea celulelor din organism prezinta receptori pentru cortizol al cărui rol este de a preveni si de a elimina inflamarea anormala a tesuturilor. Glandele suprarenale au un rol important în eliberarea histaminei și a reacțiilor inflamatorii. Cand glandele suprarenale sunt în suferință producția de cortizol este în scădere, iar reacția organismului este promptă: prin creșterea nivelului inflamatiei, apariția unor reacții alergice ca urmare a creșterii nivelului histaminei care inflameaza exagerat tesuturile.


Tratamentele alopate recomandate in alergii includ antihistaminice, decongestionante, imunomodulatori, cortizol, imunosupresoare. Ce se intampla de fapt? Sunt înlăturate doar simptomele cauzate de alergii, nu și cauza acestor alergii. Unele dintre aceste tratamente pot avea și reacții adverse și nu sunt recomandate femeilor însărcinate, persoanelor cu boli autoimune, boli neoplazice ori celor care urmează diverse terapii imunosupresoare.


Ce alte alternative avem? Ofera Medicina Integrativa alte solutii?

Da, exista remedii naturale pe baza de plante medicinale, preparate gemoterapice, preparate homeopate, uleiuri esentiale si unele suplimente nutritionale.


1.Extractul de Coacaz negru (Ribes nigrum)

Cel mai puternic inamic natural împotriva simptomelor alergiilor este coacăzul negru.

Bioflavonoidele din coacăzul negru sunt stimulente ale glandelor suprarenale (responsabile cu reglarea răspunsului imunitar), sunt antiinflamatoare şi diuretice. 

Coacăzul negru ajuta în special la ameliorarea simptomelor alergiilor de la nivelul tractului respirator.

Are o putere terapeutica apropiată de cea a corticosteroizilor sintetici, substanţe medicamentoase folosite atunci când răspunsul imun al organismului este exagerat.

Acesta este şi motivul pentru care coacăzul negru este numit şi cortizon natural!

Este preferat ca metodă alternativă de ameliorare a simptomelor alergice deoarece nu are efectele adverse ale corticosteroizilor sintetici.

Atentie: Nu se administrează în feocromocitom și în sindromul Cushing, cu precauție la hipertensivi și pentru perioade scurte.

2. Extract de muguri de maces (Rosa Canina)

În combinatie cu Extractul de Coacaz Negru si Extractul de Muguri de Călin s-au observat rezultate deosebite în reducerea cauzelor aparitiei alergiilor sezoniere.

Are acțiune antiinflamatoare (remediu al tulburărilor inflamatorii recidivante), antialergică, antioxidantă, antibacteriană, vitaminizantă, antialgică.

La nivelul sistemului imunitar s-a observat scăderea incidenţei infecţiilor respiratorii (profilactic); ameliorarea simptomelor din infecţii ale căilor respiratorii, tulburări de creştere ale copiilor cauzate de infecţiile recidivante ale căilor respiratorii; convalescenţă, astenie post gripală și postinfecțioasă.

„Efectul tonic al gemoterapicului din mlădițe de Măceș se poate explică, pe lângă conținutul în vitamina C și prin conținutul bogat în polifenoli, cu rol în lupta împotriva stresului oxidativ, dar și prin conținutul considerabil în magneziu.” 

3. Polygemma 26 Alergii 

Răspunsul la alergeni este un răspuns firesc al organismului atunci când apare o perturbare cauzată de stres, oboseală, acumularea de toxine, toate acestea cu efect negativ asupra confortului cutanat,respirator sau digestiv.

Polygemma 26 Alergii este o combinație de extracte din plante care contribuie la un răspuns imun optim în cazul disconfortului cauzat de factori cu potențial alergenic.

Polygemma 26 Alergii:

ajută la menținerea rezistenței la alergii (Turmeric), ajută la menținerea eficienței sistemului imunitar (Turmeric,Astragalus,Rozmarin) și contribuie la apărarea naturală a organismului (Astragalus,Rozmarin)

contribuie la rezistența fiziologică la stres și la factorii nefavorabili de mediu (Coacăz-negru,Astragalus)

tonic care contribuie la activitatea adaptogenă (Astragalus)

menține sănătatea plămânilor și a tractului respirator superior (Turmeric),are efect calmant pentru gât, susține respirația ușoară și adecvată, are efect blând și calmant pentru gât (Trei frați pătați);

conține antioxidanți care pot proteja de acțiunea radicalilor liberi (Astragalus, Rozmarin, Turmeric), are proprietăți antioxidante semnificative (Turmeric);

4.Vitamina C

Stimulează sistemul imunitar și de asemenea, actioneaza ca un antihistaminic natural.

Cel mai eficient supliment pentru alergii este reprezentat de vitamina C, cel mai puternic susținător al sistemului imunitar, iar doza zilnică poate fi mărită până la 3000-4000 mg, în perioada alergiilor. Stabilirea dozei zilnice tolerate se face prin tatonări, într-o zi în care puteți sta acasă, se administrează doze de câte 1500 mg odată și se repetă la cateva ore, iar dacă apar scaune diareice, se ia în considerare ca fiind sigură, doza anterioară.

Unii oameni tolereaza mai bine dozele mari de vitamina C, alții pot experimenta simptome digestive, diaree, greață, însă oricum, organismul își ia cât are nevoie, restul excretându-se. Pentru cei care își pot face timp, vitamina C se poate administra intravenos lent, dizolvat în soluție Ringer, în doze mai mari (până la 4000mg) fără a mai genera simptomatologia digestiva neplacută, o data pe saptamană. Pielea va deveni mai frumoasa, mai tonică, întrucât vitamina C și ajută la refacerea colagenului din piele și articulații.

Potrivit unor studii recente referitoare la rolul vitaminei C în tratamentul alergiilor, s-a observat că stresul oxidativ joacă un rol cheie în afectiunile alergice. Vitamina C este un puternic antioxidant si antiinflamator, poate acționa ca un tratament pentru alergii.

Cercetătorii au observat ca administrarea de vitamina C a redus simptomele alergiilor. Un  deficit de vitamina C în organism poate duce la declanșarea alergiilor.

5. Vitamina E 

În multe situații, vitamina B5 (acidul pantotenic) și vitamina E s-au dovedit benefice în ameliorarea simtomelor alergice, fiind recomandate în doze de 100 mg/zi pentru vitamina B5 și 400 mg vitamina E (doar 3 saptamani pe lună, o saptamană, pauza) timp de una-două luni, în perioadele de primavară și toamnă. În plus, aceste suplimente îmbunătățesc aspectul pielii și părului.

6.Extractul de Trei frati patati (Viola tricolor) 

Este cunoscut ca unul dintre cel mai puternice antialergice naturale, eficient în diferite tipuri de alergii (cutanat, respiratorie, digestiv etc.), precum și în cazul bolilor autoimune, in dermatita atopica.

Are un conținut bogat de flavonoizi, vitaminele C si A, carotenoizi, este un puternic detoxifiant si antioxidant, neutralizeaza radicalii liberi din sange, reglează sistemul imunitar și diminuează episoadele alergice.

7.Extractul de Lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra).

La fel ca și Coacazul negru, extractul de Lemn-dulce este cunoscut ca și “cortizon natural”, cu proprietăți antiinflamatoare și antialergice. Contribuie la întărirea imunității, ajută organismul în lupta contra racelii si calmeaza alergiile, eliberand căile respiratorii de secretii si calmează tusea.

Este folosit ca emolient și expectorant în tratamentul tusei, ca antiinflamator în stările alergice, reumatism, artrită, pentru prevenirea intoxicațiilor la nivelul ficatului, în profilaxia și tratamentul ulcerului gastric și duodenal.

Cea mai frecventă utilizare este în tratarea tusei și a răcelilor care sunt însoțite de dureri stomacale, dar poate fi folosit și pentru afecțiuni autoimune (boala Lupus, sclerodermie, artrita reumatoidă) și alergii la părul de animale.

8.Quercetina

Este prezentă în mod natural în fructe, legume si diverse plante medicinale.

Studiile arată că acționează ca un antihistaminic si antiinflamator natural, mentinand sub control cantitatea de histamina secretata in organism.

O sursa foarte buna de quercetina este scoarța de Stejar (Quercus robur), larg răspândită în natură, numele acestei substanțe derivand din “quercetum” (= pădure de stejar).

Are multe proprietăți terapeutice: este benefică în stări alergice, în afecțiuni cardio-vasculare și afecțiuni osteo-articulare, stimulează producția de insulină, ajută la scăderea colesterolului și a trigliceridelor, este eficientă în stări de epuizare fizică, inflamație, oboseală cronică sau stres oxidativ. în combaterea infecțiilor virale și bacteriene și este utilă pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit și pentru pacienții cu boli pulmonare cronice precum astmul, BPOC și fibroza chistică.

Atentie: quercetina poate interactiona cu anumite medicamente, ca antibioticele, ciclosporina si alte medicamente modificate de ficat.

9.Extractul de urzică (Urtica dioica).

Studiile au arătat că extractul de frunze de urzica inhiba productia de histamine si a inflamatiei aferente. Descongestioneaza caile respiratorii, usureaza respiratia, reduce senzația de mâncărime.

Atentie: Urzica poate interactiona cu anumite medicamente ca litiu, medicamente pentru diabet sau tensiune mărită și sedative.

10.Brusture (Arctium lappa) 

Se folosește mai ales în tratarea bronsitei, a mucusului în exces și a astmului bronsic.

Insa, într-un studiu recent pe pacienți alergici suferinzi de “febra fanului”, s-a dovedit a fi la fel de eficient ca un antialergic de sinteza.

Atentie: Suplimentele cu brusture sunt însă, contraindicate pentru copiii mici, femeile însărcinate și care alapteaza.

11. Bromelaina din Ananas

Bromelaina este un amestec de enzime vegetale benefice în tratarea indigestiilor și în reducerea inflamațiilor.

Bromelaina ajută insa si la subțierea mucusului și la reducerea alergiile ocazionale.

Bromelaina poate trece de bariera digestivă, absorbindu-se și trecând mai departe în sange. Printre beneficiile aportului de bromelaină se numară și rolul său antiinflamator, atât la nivel osteoarticular (boli inflamatorii), la nivelul sinusurilor (când sinusurile sunt inflamate) cât și la nivel digestiv, în cazul unor afecțiuni inflamatorii (colite).

12. Probiotice

Probioticele ajuta la echilibrarea florei benefice din intestine și stimulează sistemul imunitar.

Unele cercetări arată că au potențial în tratarea și prevenirea alergiilor.

Un studiu efectuat de specialiştii Institutului de Cercetări pentru Produse Alimentare din Marea Britanie confirmă faptul că persoanele alergice au un nivel scăzut de bacterii „bune" în flora intestinală.

Conform rezultatelor acestui studiu, probioticele (microorganisme vii ce tranzitează zona gastrointestinală şi echilibrează microflora prin colonizarea intestinului) s-au dovedit eficiente în caz de rinită alergică.

„În societatea modernă, fenomenul de disbioză (alterarea florei intestinale) este din ce în ce mai întâlnit ca urmare a consumului de alimente care au un conţinut bogat în E-uri şi din cauza administrării excesive a antibioticelor", explică profesorul dr. Gheorghe Mencinicopschi. Probiotice se găsesc pe piaţă şi sub formă de suplimente alimentare, sub formă de tablete, de prafuri sau de gelule (capsule gelatinoase).

13. Uleiuri esentiale 

Unele uleiuri esențiale au un efect anti-alergic și antiinflamator, cu efect în optimizarea echilibrului sistemului imunitar. Sunt absorbite cu viteză și apoi depozitate în membranele celulare. Astfel, cantitatea de substanțe inflamatorii este redusă considerabil. De asemenea, ele fac ca organismul să nu mai fie atât de vulnerabil la sursele externe. Astfel, sistemul imunitar este pregătit să se lupte cu orice intrus.

Ulei esențial de lămâie: Curata si purifica aerul și suprafețele. În mod natural curată corpul și ajuta la digestie. Susține sanatatea functiei respiratori, decongestionant. Sustine o stare de dispozitie pozitiva.

Ulei esential de menta: Deschide caile respiratorii, are efect antimicrobian. Ajută în tratarea durerilor de cap și a migrenelor. Reechilibreaza in cazul problemelor digestive. Alunga insectele in mod natural.

Ulei esential de lavanda: Un antihistaminic natural, reduce iritatia, calmant si ajuta respiratia. Topic linisteste pielea: iritatii, arsuri, dermatite, accidente sau leziuni. Aduce liniste si somn linistit, se poate combina cu alte uleiuri de calmare. Se poate folosi în bucătărie la diverse preparate.

Cum utilizăm uleiurile esentiale? 

1. Balsam pentru alergii sezoniere

O modalitate de folosire este integrarea uleiurilor esentiale intr-un balsam pe care il puteti aplica in jurul nasului. Pe langa faptul că va permite sa inhalati mirosul uleiurilor esentiale, balsamul captează și alergenii înainte de a intra chiar și în corpul dvs., deci este o metoda excelenta de prevenire.

Ingrediente: 7g Ceara de Albine, 5g Unt de Cacao, 10ml Ulei de Cocos, 3 pic de Ulei Esential de Lavanda, 3 pic de Ulei Esențial de Lămâie, 3 pic de Ulei Esential de Menta

2. Spray pentru alergii

Este deosebit de util înainte de culcare pentru a ajuta la eliberarea congestiei sau pentru a pulveriza pe pernă pentru a va ajuta sa va curatati sinusurile în timpul somnului. 

Folositi 100 ml apa, adaugati pana la 20 de picături de uleiuri esentiale din lista de mai sus. 

Atentie! Nu folosiți Ulei esențial de Lămâie cand expuneti corpul la razele solare pentru ca este fotosensibil!

3. Difuzare

Difuzați cele 3 Uleiuri esentiale acasă sau chiar la birou folosind un difuzor de camera . Cateva picaturi de Menta, Lavanda și Lamaia este un amestec minunat. 


Bibliografie:

https://www.webmd.com/allergies/spring-allergies

https://www.medicalnewstoday.com/articles/spring-allergies





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu