vineri, 31 martie 2023

Drenajul Limfatic - o terapie holistica

 


Cu o istorie relativ recentă în Lumea  Occidentală (sec. XIX), Drenajul Limfatic își are originile, că și alte terapii manuale, în îndepărtate timpuri, în lumea Orientală. în tradiția ayurvedică este numit „Rasa” ori „apa vieții”. În momentul în care „Rasa” nu beneficiază de un flux nestingherit, pot interveni manifestări precum rigiditate articulară, dureri de cap, lipsă de energie și o diminuare a funcționării eficiente a sistemului imunitar. 

Un remediu rapid și la îndemâna, dar puțin popularizat este Drenajul Limfatic manual. De ce manual? Pentru că terapeutul are controlul manevrelor, aplica o presiune ușoară și precisă asupra ganglionilor limfatici aflați în zona picioarelor, mâinilor sau a abdomenului, cu scopul de a accelera volumul fluxului limfatic, cel responsabil de eliminarea toxinelor și a materialelor infecțioase din corp.

Eficient este și drenajul limfatic mecanic, executat cu ajutorul unor aparate de presoterapie care presupune compresia și decompresia corpului cu ajutorul aerului. Aparatele dispun de reglaje automate sau manuale, dar cea mai eficienta rămâne totuși mâna unui terapeut specializat. 

 Efectele sunt multiple și variate, începând de la favorizarea recuperării dintr-o răceală sau eliminarea mai rapidă a oboselii, dar și tonifierea pielii sau vindecarea afecțiunilor limfedematoase. Este o procedură relaxantă, iar că senzație imediată este senzația de picioare ușoare.

   Ce este limfa și sistemul limfatic? 

Este un lichid cu o compoziție asemănătoare plasmei sanguine și are rol de nutriție celulară (transportă substanțe nutritive la nivel celular) și rol de excreție (preia produșii de excreție celulară și deșeurile celulare). Are un rol important în buna funcționare a sistemului imunitar pentru că transportă agenți bacterieni și virali către ganglionii limfatici unde sunt reținuți pentru a fi ulterior eliminați prin procese naturale și fiziologice.

Sistemul limfatic este format vase limfatice și organe limfatice (timus, măduvă osoasă, ficat, splina, ganglionii limfatici în număr de cca 400 - 700). Limfa circulă antigravitațional, de jos în sus; sistemul limfatic nu are pompă proprie așa cum sistemul sanguin are inima (ca pompă). Atunci cum circulă limfa? Prin motricitatea vaselor mari limfatice (10-15 contracții / minut), prin contracții musculare - mișcare, peristaltism intestinal, pulsații arteriale, respirație sau modificările de presiune intratoracică ca urmare a mișcărilor diafragmei.

Mișcarea corpului și funcția respiratorie sunt cele care facilitează circulația limfei prin vase și filtrarea ei către noduli; lipsa mișcării poate conduce, cu ușurință în cazuri extreme, la blocarea sistemului limfatic, având cu efect imediat scăderea eficienței sistemului imunitar.

Un drenaj limfatic sănătos acționează în favoarea:

  • eliminării toxinelor din corp

  • reducerii inflamației

  • diminuării presiunii și a congestiei

  • îmbunătățirii circulației limfei

Efectuarea exercițiilor fizice, punerea în practică a tehnicilor de respirație profundă, realizarea masajului limfatic, a periajului uscat, dușurile alternative fierbinți / reci reprezintă metode care ajută la menținerea fluxului sistemului limfatic în limite normale și fiziologice. 

Știai însă că anumite alimente și plante, uleiuri esențiale și preparate homeopatice, gemoterapice, naturopatice joacă și ele un rol-cheie în funcționarea normala a sistemului limfatic? 

Într-un articol viitor voi voi prezenta cele mai la îndemână și care nu necesită prescripția medicului; fac parte dintr-o bună îngrijire a corpului nostru, cu efecte multiple și vizibile asupra sănătății noastre optime. 


Pacea eului!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu