duminică, 8 decembrie 2024

5 moduri de a proteja creierul prin alimentatie Sau Cum sa cream o “bucătărie” care stimulează creierul




5 moduri de a proteja creierul prin alimentatie
Sau
Cum sa cream o “bucătărie” care stimulează creierul




    Decenii de observatii și cercetări ne arată că ceea ce mâncăm influențează sănătatea creierului nostru. O dietă mediteraneană, de exemplu, poate ajuta la prevenirea demenței și a depresiei, în timp ce o dietă ultraprocesată (cum ar fi dieta americană standard) poate avea exact efectul opus. Toate acestea arată influența calității și cantității alegerilor noastre alimentare asupra structurii și funcției creierului nostru. Una dintre cele mai importante moduri de a îmbunătăți calitatea alegerilor noastre alimentare este să îmbunătățim calitatea a ceea ce se întâmplă în bucătăria noastră, incepand cu alimentele consumate și terminand cu ustensilele pe care le folosim.

Cum pot sa fiu, sa fac și să am o "bucătărie" sănătoasă pentru creier


💗Renunță la alimentele ultraprocesate și industrializate

    Cum stii care sunt?! E simplu de tot!
  • Băuturi îndulcite cu zahăr (acestea includ băuturi energizante, băuturi cu cofeină, ceaiuri dulci și băuturi cu zahăr pentru sportivi)
  • Bomboane și dulciuri procesate
  • Margarină, glazură și alte alimente care conțin grăsimi trans și parțial hidrogenate (așa cum le găsim pe etichetele produselor)
  • Alimente și băuturi îndulcite artificial (care conțin aspartam, acesulfam, zaharină, sucraloză sau neotam)
  • Alimente din grupele pe care le consumam des: produse de patiserie si panificatie, biscuiti, etc, produse lactate care nu sunt fermentate ( DA, poti sa consumi kefir si iaurt de calitate), produse care contin diverse adaosuri pentru a stimula cel 5 gusturi 

💛 Consuma fructe + legume fără amidon

    Studiile dar și observațiile asupra alimentatiei și stilului de viata al oamenilor (blue zones) și legătură cu speranta de viata au arătat ca oamenii care consumă în general mai multe alimente pe bază de plante tind să trăiască mai mult și să aibă o sănătate cognitivă și mentală mai bună. Unul din motivele este ca acestea includ fibre, polifenoli, micro și macronutrienti, practic aproape cele necesare astfel incat ca rezultat avem reducerea inflamației și multe alte efecte vizibile și măsurabile la nivel de sanatate generala a organismului uman. Acest lucru nu înseamnă să devii vegan, înseamnă pur și simplu să iti faci un obicei din a cumpăra fructe și legume diferite și colorate pentru ca fiecare culoare a fructelor și legumelor contine nutrienti cu beneficii valoroase în diverse arii ale sanatatii.


💚Păstrează un aport constant de grăsimi sănătoase

    Ce crezi ca te ingrasa? Nu grasimea (lipide) te ingrasa, ci caloriile in exces. E nevoie sa includem în alimentația zilnică și grăsimi “bune”, adică grăsimile nesaturate (atât grăsimile mononesaturate , cât și grăsimile polinesaturate). Unele surse excelente ale acestor grăsimi sunt avocado, măsline, migdale, arahide, semințe de susan, nuci și semințele de chia, semințe de in, ton, somon, peștii grași de apă rece, cum ar fi somonul, și peștii mici, cum ar fi macroul, heringul și hamsia, unt, ghee, piele de pui sau curcan, carne bogată în grăsimi.

    Important este echilibrul și alegerea grăsimilor sănătoase, din surse vegetale și animale, care ne pot ajuta sa reducem riscul bolilor de inima, atacurilor cerebrale, bolilor degenerative , in general, și colesterolului crescut.


💙 Folosește ingrediente de calitate - mai mult nu e întotdeauna și mai bun!

    Printre grăsimile sănătoase cel mai bine studiate, uleiul de măsline este de departe, vedeta! Studii (ca se poarta) dar și viața de zi cu zi au condus la concluzia ca consumul de ulei de măsline favorizează o mai bună funcție cognitivă și ajuta la reducerea declinului cognitiv.

    Este important sa alegem un ulei de măsline de calitate - presat la rece, de prima presa sau extra virgin care poartă pe eticheta un sigiliu de certificare terță parte, cum ar fi sigiliul Extra Virgin certificat COOC din California sau Denumirea de Origine Protejată (DOP) a Uniunii Europene. Uleiul de măsline adevărat ar trebui să aibă un gust piperat și luminos. 

    Da,  slaninuta noastra traditionala este foarte buna si trebuie consumata cu moderatie! Pentru ca este naturala. Dr. Gheorghe Mencinicopschi spunea: "  „Toate alimentele de bază – sare, zahăr şi grăsimile nenaturale sau industriale, care se regăsesc în alimentele înalt procesate industrial, favorizează îngrăşarea. Atenţie, grăsimile naturale nu îngraşă!! Nu îngraşă, de exemplu, grăsimile din carne din carne de vită, din carne de porc, din carne de pasăre, de peste sau ouăle. Contează foarte mult modul lor de preparare şi de asociere corectă, proteinele de origine animală, cum ar fi o friptură, în mod firesc, ar trebui asociată cu o garnitură de legume, niciodată cu cartofi prăjiţi”


💜Folosește recipiente sănătoase pentru gătit

    Odată cu dezvoltarea tehnologiei, au fost create diferite materiale care sunt folosite la producerea recipientelor de gatit. Evitați să folosiți la prepararea mancarii vase din aluminiu și aluminiu acoperit cu teflon, cupru și vase de cupru acoperite cu teflon, vase de teflon. Studiile au ratat ca aluminiul din vasele de gătit poate ajunge în mancarea preparata, fiind la originea unor afectiuni la nivelul sistemului nervos (boli degenerative - Alzheimer, Parkinson, etc), iar cuprul în cantitate mai mare este toxic (alimentele cu aciditate ridicat favorizeaza absorbtia cuprului)

    Esențial este să avem grijă ca vasele și recipientele în care gatim sa aibă suprafața (care vine in contact cu mancarea) intacta, fără zgarieturi.

    Folosiți recipiente de gatit din materiale sigure: inox, ceramica, piatra, lut, sticla.

*** Nu folosiți folie de aluminiu la gatit

*** Nu folosiți cuptorul cu microunde (afectează ireversibil structura alimentelor și favorizează apariția unor dezechilibre la nivel celular, care stau la baza aparitiei bolilor degenerative)

*** Și pentru ca se apropie perioada Sarbatorilor de Iarna, tero sa îți amintești mereu ca mai mult nu este întotdeauna și mai bun!

Sanatate la Puterea a Treia 
Pacea Eului 

marți, 3 decembrie 2024

Omega-3 și Omega-6: Echilibrul Esențial pentru Sănătatea Ta



Omega-3 și Omega-6: Echilibrul Esențial pentru Sănătatea Ta


    Auzim din ce în ce mai des informații despre Omega 3, că trebuie luat din alimentatie dar și ca e nevoie sa fie suplimentat. Însă ce e nevoie sa știm despre Omega 3? Și mai mult de atat, despre Acizii Grasi Esentiali, in general

👉Ce sunt omega 3 și omega 6?

👉Care este raportul dintre omega 6 / omega 3?

👉Cum poate dieta afecta nivelul de omega 3 și omega 6

👉Cum putem îmbunătăți raportul dintre omega 6 și omega 3

💚Ce sunt omega 3 și omega 6?

    Omega-3 și omega-6 sunt 2 tipuri de acizi grasi esentiali, necesari în alimentatia omului și animalelor și denumiti așa pentru ca organismul acestora nu este capabil să sintetizeze acești compuși prin procese de anabolism. Acizii grași îndeplinesc roluri esentiale în organism - aici doar cateva
  • Reglează tensiunea arteriala
  • Contribuie la întărirea sistemului imunitar
  • Contribuie la mentinerea creierului în stare sanatoasa
    Omega 3 și Omega 6 sunt grăsimi polinesaturate - grăsimi sănătoase care pot reduce riscul de boli de inimă, mai ales atunci când sunt înlocuite cu grăsimile saturate nesănătoase din dietă. Corpul produce majoritatea grăsimilor de care are nevoie folosind ca “materie primă” alimentele pe care le consumam. Dar corpul nu poate produce acizi grași esențiali, așa că trebuie să-i obținem direct din alimentatie.

Unde se gaseste Omega 6?

Surse bune de Omega 6 - într-o varietate de alimente pe care le consumăm.
  • Uleiuri vegetale adică ulei de samburi de struguri, seminte de in, semințe de dovleac, semințe de floarea soarelui
  • Nuci și semințe
  • Oua

    Omega 6 se găsește într-o varietate mai mare de alimente decât Omega 3, ceea ce înseamnă că mulți oameni nu au în dieta un aport de Omega 3 care sa satisfacă necesarul zilnic al organismului, pentru o functionare optima.

Unde se gaseste Omega 3

Surse bune de omega 3 - într-o varietate de alimente pe care le consumăm.

  • Peste gras, somon, macrou
  • Nuci
  • Alge marine
  💚Care este raportul dintre omega 6 / omega 3?
    Raportul dintre Omega 6 și Omega 3 măsoară echilibrul acestor doi acizi grași esențiali în sângele venos. Este un marker important al stării de sănătate, pentru ca se crede, conform studiilor recente, că echilibrul dintre acești 2 acizi grași are legatura cu inflamația cronică prezenta în corp, asociată cu mai multe boli grave.

    Acizii grași Omega 6 au rol proinflamator, în timp ce Omega 3 au rol antiinflamator. Studiile au arătat că un raport ridicat (cu mai mult Omega 6 decât Omega 3) contribuie la apariția și creșterea inflamației în organism, în timp ce un raport scăzut sau echilibrat, în care nivelul de Omega 3 și Omega 6 sunt aproximativ egale, se crede că poate contribui la reducerea inflamației. Inflamația ajută sistemul imunitar să lupte împotriva infecțiilor, în vreme ce inflamația cronică și excesivă crește potențial riscul de boli, inclusiv:

  • Boli cardiovasculare
  • Sindrom metabolic
  • Cancer
  • Diabet tip 2
  • Boli autoimmune
  • Boala Alzheimer / Parkinson
  • Boli degenerative

💚Cum poate dieta afecta nivelul de omega 3 și omega 6

    În urma studiilor care au avut ca obiect metodele de prevenire a bolilor cardiovasculare s-a demonstrat ca:

  • Un raport de 4/1 al acizilor grasi Omega 6 / Omega3 reduce cu 70% rata mortalitatii
  • Un raport de 2.5/1 reduce proliferarea celulara tumorala la nivel colorectal
  • Un raport de 2-3/1 are prezinta efect de suprimare al proceselor inflamatorii în cadrul poliartritei reumatoide
  • Un raport de 5/1 prezinta efect benefic în cazul pacienților astmatici
    Sunt și alte studii care sugerează ca dietele stramosilor nostri contineau un raport Omega 6 / Omega 3 erau 1:1.

    Dieta omului modern arată ca alimentatia noastra contine mai mult omega 6 fata de omega 3, iar raportul real Omega 6 - Omega 3 se situează la valoarea de 16:1. Acest lucru se datorează în mare parte cantităților mari de uleiuri vegetale procesate, consumate în dietele occidentale. Multe dintre aceste uleiuri, cum ar fi uleiul de soia, ulei de palmier sunt încărcate cu omega-6 și sunt folosite în tot felul de alimente procesate.

💚Cum putem îmbunătăți raportul dintre omega 6 și omega 3

    Sursa principala a acizilor grași de tip Omega este alimentatia, iar diferite tipuri de dieta pot avea influență asupra cantității de acizi grași esențiali pe care o consumăm. Urmand dieta mediteraneana este calea de a imbunatati raportul Omega 6 - Omega 3; include surse bune de Omega 3 ca peștele gras, grasimi sanatoase ca uleiul virgin de măsline.
    Putem avea necesarul de Omega 3 din alimentatie - dieta vegetariana / vegana?

Putem obține suficient Omega 3 dintr-o dietă pe bază de plante, pentru ca există mai multe surse bune pe bază de plante. Cu toate acestea, poate fi puțin mai dificil să obțineți un echilibru sănătos, deoarece majoritatea surselor pe bază de plante conțin un singur tip de Omega 3.

Cei trei acizi Omega 3 - cei mai importanți sunt:

  • Alpha linolenic acid (ALA) - gasit in alimente de sursa vegetala
  • Eicosapentaenoic acid (EPA) - gasit in alimente de sursa animala; EPA ajută la reducerea inflamației celulare din organism
  • Docosahexaenoic acid (DHA) - gasit in alimente de sursa animala; DHA este un acid gras important pentru dezvoltarea creierului.
    Organismul poate transforma ALA în EPA și DHA, în cantități mai mici. E de dorit ca atunci cand urmați o dietă pe bază de plante, sa adaugati suplimente Omega 3.

Surse vegetale de Omega 3:
  • nuci
  • seminte de in, de chia, etc
  • alge marine, spirulina și chlorella

Uleiul de alge marine este o sursa importanta de EPA și DHA pentru vegetarieni.

💚Cum putem îmbunătăți raportul dintre Omega 6 și Omega 3?

    Cea mai la indemana solutie este desigur, alimentatia. Împărtășesc cu voi cateva idei:

👉Reduceți consumul de alimente bogate im Omega 6 — evitați legume și uleiuri vegetale bogate in Omega 6
👉Alegeți pentru consum uleiuri care conțin un raport sanatos de acizi grasi esentiali - ulei de in și ulei de rapita
👉Cresteti aportul de Omega 3 prin alimentatie — consumați pește de cateva ori pe saptamana sau dacă sunteți vegetarieni consumați nuci și semințe bogate în Omega 3, alge
👉Luați suplimente care conțin Omega 3 — În mod natural, în alimente (pește, fructe de mare, ouă, nuci, semințe de in) se găsesc mai multe tipuri de acizi grași esențiali omega 3: ALA, EPA, ETA, DHA. Cei mai cunoscuți sunt EPA (acidul eicosapentaenoic) și DHA (acidul docosahexaenoic). De aceea, atunci când alegi un supliment cu omega 3 trebuie să te uiți la concentrația de EPA și DHA. Cu cât mai mare este concentrația în acești acizi grași esențiali omega 3, cu atât suplimentul respectiv este mai puternic. Aceștia contribuie la reducerea inflamației, la protejarea sănătății cardiovasculare și a creierului, la prevenirea sindromului metabolic și a altor afecțiuni cronice.


💚Reamintesc ca omega-6 este un acid gras esential asa ca nu il eliminati total din dieta. Uleiul de susan și cel de avocado contin o cantitate mai mica de omega 6 și este preferabil sa fie consumate în comparatie cu uleiul de floarea soarelui.

💚Cum putem testa raportul Omega 6 / Omega 3?

    Raportul Omega 6 / Omega 3 este concludent prin teste de sange.

    Index omega 3 care măsoară la nivel proporția dintre acizii benefici Omega 3 - ALA / DHA și EPA și oferă informații asupra riscului de a dezvolta boli cardiovasculare. De aceea, determinarea nivelurilor de acizi grași Omega 3 și Omega 6 din organism este indicată în cazul pacienților cu boli coronariene, sindrom metabolic, diabet zaharat și dislipidemii, pentru monitorizarea proceselor aterosclerotice și a terapiei specifice hipercolesterolemiei.




References

- https://zenyth.ro/produse/omega-3-marine/?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA9bq6BhAKEiwAH6bqoOS5t_8mwB8WityZfhGzEitosvTG6_q6kmb7MpMxUmkswTPZWwH2HxoCD7cQAvD_BwE
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8504498/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0939475323000923
- https://www.medicover.ro/analize/acizii-grasi-omega-3-si-omega-6/#:~:text=Determinarea%20acizilor%20gra%C8%99i%20omega%203,de%20ore%20inainte%20de%20investigatie.
- Simopoulos, A.P. (2006) Evolutionary aspects of diet, the omega-6/omega-3 ratio and genetic variation: Nutritional implications for chronic diseases,
- Biomedicine & Pharmacotherapy , 60(9), pp.502–507.doi: 10.1016/j.biopha. 2006.07.080.



duminică, 4 august 2024

5 Pași Esențiali pentru Începerea unei Detoxifieri Eficace

 


5 Pași Esențiali pentru Începerea unei Detoxifieri Eficace

Detoxifierea este un proces vital care ajută la menținerea unui nivel optim de sănătate, curățând organismul de toxinele acumulate. O detoxifiere eficientă poate îmbunătăți energia, sănătatea digestivă, starea pielii, și chiar starea de spirit. Dacă ești gata să îți îmbunătățești sănătatea prin detoxifiere, este esențial să abordezi procesul cu grijă și să înțelegi pașii necesari pentru a-l realiza eficient. 

Sa stii ca organismul tău e “echipat” cu mecanisme super faine de detoxifiere “automata”, dar lumea în care trăim ne alimentează cu mai multe toxine decât poate corpul nostru sa proceseze în mod natural. De ce? Hai ca știi și tu sa iti oferi un răspuns! Cum e stilul tău de viața? Hai ca despre asta vorbim într-o nouă provocare, curand 

Azi îți sugerez cinci pași esențiali pe care ar trebui să îi urmezi pentru a începe o detoxifiere eficace:

1. Evaluarea Stării de Sănătate

Înainte de a începe orice program de detoxifiere, este crucial să te asiguri că ești într-o stare de sănătate adecvată pentru a face față schimbărilor. Consultă-te cu un medic sau un specialist în sănătate care să îți poată evalua starea actuală și să îți ofere recomandări personalizate. Acest pas este vital pentru a evita complicații și pentru a personaliza procesul de detoxifiere în funcție de nevoile tale și de starea ta de sanatate.

2. Planificarea Detoxifierii

Îți este clară intenția de a începe? Clarificarea obiectivelor personale este esențială. Determină ce vrei să obții prin detoxifiere: îmbunătățirea digestiei, creșterea nivelului de energie, detoxifierea ficatului și a organelor interne, sau pur și simplu, revitalizarea generală a organismului. Pe baza acestor obiective, alegem impreuna durata detoxifierii și metodele pe care le vei folosi, fie că este vorba de personalizarea călătoriei tale într-ale detoxifierii, post intermitent, sau alte metode menite sa te ajute sa redai strălucirea organismului tău! Un plan bine structurat te va ajuta să rămâi pe drumul cel bun și să obții rezultatele dorite.

3. Alegerea Metodei de Detoxifiere

Există numeroase metode de detoxifiere, fiecare având avantaje și dezavantaje. De la “cure” cu sucuri, diete bazate pe fructe și legume, până la utilizarea suplimentelor detoxifiante sau alte opțiuni.  Ce alegem? O metodă personalizată care se potrivește stilului tău de viață și care este sustenabilă pe termen lung. Este important să alegi o abordare blândă și progresivă pentru a evita stresul asupra corpului și pentru a facilita o detoxifiere eficientă la toate nivelurile ființei tale. 

4. Pregătirea Psihologică

Detoxifierea poate fi un proces intens nu doar pentru corp, dar și pentru minte și emoții. Pregătește-te mental pentru schimbările ce vor urma și stabilește strategii pentru a face față provocărilor, cum ar fi poftele, fluctuațiile de energie, sau momentele de stres asociate de cele mai multe ori cu momentul în care ai ales sa incepi sa ai grija de tine și de corpul tău. Folosim și practici care vin sa sustina corpul în aceasta calatorie: meditația, afirmatii, tehnici de relaxare, miscare activa, bai cu plante aromate și alte minunatii menite sa ne ofere o stare de calm și liniște interioară.

5. Monitorizarea Progresului

Îți sugerez sa ții un jurnal al călătoriei tale în detoxifierea corpului tău în care să notezi cum te simți zilnic, ce alimente consumi, cata apa bei, cum observi schimbările care au loc, ce simptome sau dificultăți întâmpini, ce emoții îți declanșează procesul și orice îți trece prin minte. Este Jurnalul tău “de bord”!  Acest pas te poate ajuta să ajustezi procesul de detoxifiere când și dacă este necesar și să înțelegi mai bine cum răspunde corpul tău la diferitele schimbări în stilul de viata, sa constientizezi ca orice schimbare, mica sau mare, are urmarile ei. De asemenea, acest jurnal este o sursă motivationala pe măsură ce observi progresele făcute.

În concluzie, detoxifierea este o cale excelentă de a "reseta" corpul și de a promova sănătatea și bunăstarea generală. Acești 5 pași pe care i-am ales azi, îți oferă o vedere de ansamblu asupra procesului de detoxifiere. Decizia iti apartine! Amintește-ți că fiecare persoană este unică, așa că ascultă-ți corpul și ajustează procesul conform nevoilor tale. Începe călătoria către o Sănătate la Puterea a Treia, adică sanatate pentru ansamblul corpurilor tale: fizic, mental, energetic, emotional și spiritual


luni, 29 aprilie 2024

Postul Religios prin perspectiva Postului Intermitent

 

Postul Paștelui din perspectiva Postului Intermitent 

=> Efectele benefice și vizibile ale postului intermitent  <=

Epoca modernă în care trăim și-a pus amprenta peste termeni cu care ne-am obișnuit, peste practici pe care le-am văzut în familie, la bunici, copii fiind și pe care le-am asimilat și le-am dat mai departe copiilor noștri.

Astăzi auzim vorbindu-se de Post ca o alternativa sanatoasa cu scopul de a elibera greutate acumulată în plus din cauza unor excese alimentare sau chiar a unor afectiuni sau dezechilibre ale corpului fizic. (Pentru orice altă nevoie despre stil de viață sănătos și educație alimentară pentru sănătate sau pentru slăbit, despre mâncat emoțional ori echilibru hormonal la femei, despre conectarea conștientă la corp)

În zilele noastre și-a făcut apariția un nou termen: Postul Intermitent! Cei care vor să slăbească sau să țină kilogramele sub control folosesc Postul Intermitent ca un mijloc de renuntare conștientă la alimentatie pentru o anumită perioada de timp. 

Postul Religios are însemnătatea lui pe care fiecare dintre noi, practicanti sau nu, îl înțelegem ca fiind modalitatea de a ne arata smerenia fata de Divinitate, de a ne intari credinta, de a ne curată și a primeni sufletul.  Este renunțarea cu buna știința și înțelegere deplina la alimente de origine animala, la anumite obiceiuri și vicii, transformare a corpului fizic, vindecare, eliberare, regasire, evoluție și dezvoltare personală și emoțională.

E drept ca fiecare zi de post religios sau intermitent sau cu apa este o zi câștigată în zona de transformare, credință, vindecare, constientizare, eliberare de adictii, anti-imbatranire

De ce ?! Pentru ca de cele mai multe ori reușita unei astfel de provocări așa cum este Postul Intermitent depinde de echilibrul corp - minte - spirit și de cum înțelegem fiecare dintre noi aceasta sintagmă! 

Din punctul de vedere al alimentelor consumate:

- Postul Religios impune interdicția consumului de alimente de origine animala pentru o perioada bine definita, în funcție de Sărbătorile religioase. Este un obicei curativ întâlnit la marile Religii: Crestinism, islamism (Ramadan), iudaism (Yom Kippur), hinduism (Vrata), buddhism etc

- Postul Intermitent presupune alternarea perioadelor în care măncam normal cu cele în care reducem aportul caloric sau cantitatea de alimente.  A început sa fie documentat la începutul secolului XX cu scopul terapeutic pentru reducerea obezitatii. Recent in 2012 (acum cca 12 ani) a fost popularizat în Marea Britanie ca și cura de slabire, fiind îmbunătățit la variantele pe care le folosim astăzi. Sigur ca nu ne oprește nimeni ca în timpul Postului Intermitent să alegem sa consumăm legume și fructe și să eliminam alimentele de origine animala


Ce se întâmplă în organism în timpul Postului? 

Principalul scop al consumului de alimente este acela de a oferi nutrienți celulelor din corpul nostru. Corpul folosește energie pentru a digera alimentele (~1200 kcal). Când corpul nu folosește energia pentru digestie, atunci sângele și energia sunt direcționate către alte zone ale corpului, unul dintre efecte fiind  funcționarea mai buna a creierului.

Principalul scop al Postului este acela de a lăsa organismul să se odihnească. De fapt, privarea de hrană pentru câteva ore are efectul de a diminua producția de insulină, in mod special, atunci când faceti miscare. Un nivel de insulină scăzut la nivel sanguin antrenează arderea grăsimilor. Cu alte cuvinte, Postul diminuează “stocul” de țesut adipos și reduce nivelul de zahăr în organism.

☀️ În post, corpul acordă timp vindecării și regenerării celulare în loc să se ocupe cu digestia. Adică în timpul postului, ideea generală este că gustările sau ronţăiala nu fac altceva decât să ne menţină digestia ocupată cu alimente care nu sunt necesare, în loc să permită digestiei să facă “curăţenie generală” în organism.

☀️ Perioada postului presupune și renunțarea la zahărul din băuturi, asta însemnând că trebuie să consumăm de exemplu : cafea fără zahăr. În momentul în care consumăm zahăr, digestia începe în ciuda faptului că nu mâncăm.

☀️ Există multe studii medicale care arată că postul intermitent poate avea efecte benefice asupra diferitelor boli autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1, artrita reumatoidă și lupusul eritematos sistemic, prin reducerea markerilor inflamatorii, modularea sistemului imunitar, modificarea și îmbunătățirea microbiotei intestinale și îmbunătățirea mecanismelor de reparare celulară prin autofagie (o functie naturala care elimina celulele batrane sau deteriorate și stimulează regenerarea celulelor noi, sanatoase)


Care sunt principalele tipuri de Post Intermitent?

Cele mai cunoscute tipuri de Post Intermitent sunt:

⭐ 16/8 sau 14/10 sau 12/12 (prima cifra reprezinta numarul de ore in care alegem să nu consumăm alimente) 

Exemplu 16 / 8: timp de 16 ore nu consumăm alimente, restul de 8 ore din cele 24 ale unei zile consumăm alimente pe care le putem imparti in mese principale si gustari. 

Această metodă este cunoscută și sub numele de Leangains Protocol și aparține expertului în fitness Martin Berkhan.

Este recomandat ca în perioada de “post”, când nu mancăm  timp de 12 / 16 / 20 ore, să bem apă sau o băutură ușoară / ceaiuri fără adaos de zahăr sau îndulcitori, care favorizează tranzitul intestinal. (zaharul din ceai / cafea declanșează procesul de digestie) 

⭐ Dieta luptatorului sau 20/4 (creată de Ori Hofmekler)

Timp de 20 ore nu consumăm alimente, restul de 4 ore din cele 24 ale unei zile consumăm alimente pe care le putem combina folosind regulile de combinare ale alimentelor (trofologia).

⭐ Dieta 5:2  sau post de 2 zile pe săptămână (dietă rapidă - medicul Michael Mosley)

În acest tip de dietă se mănâncă normal timp de 5 zile consecutive pe săptămână și alegem 2 zile consecutive pentru post, în care se consumă doar alimente cu conținut caloric scăzut - max 500 – 600 calorii/zi. 

⭐ Alternate-day fasting  sau post alternativ

Este un stil de alimentație în care se ține post la fiecare a doua zi. Sunt cunoscute două versiuni ale acestui tip de post intermitent, cu post negru sau post cu 500 de calorii în ziua postului.

⭐ Eat-stop-eat sau abținere de la mâncare o dată sau de două ori pe săptămână

Este un tip de dietă mai dur, cu un interval de 24 de ore în care nu se mănâncă nimic. Ideal este sa se consume doar apa sau ceai de plante neindulcit. Se evita orice sucuri dulci (de reținut ca sucurile dulci sunt de evitat datorită conținutului crescut de zaharide; 250 ml suc de portocale = 3 portocale pe care nu le poți manca o data; alegand suc, alegi sa mananci mai mult! )

 

Sigur că postul Intermitent poate deveni un stil de viata pentru ca devine o opțiune conștientă de planificare mai atentă a meselor ! Este important sa alegem ce fel de alimente sa consumăm, cum sa le combinăm si sa le alternăm,  astfel incat rezultatele obținute sa ne multumeasca și să ne bucure! 

De dorit ca in tot acest proces, exercițiul fizic, mersul pe jos, respiratia constienta, hidratarea corespunzătoare, odihna sa devină un obicei transformat în stil de viata! Ca rezultat complementar - o stare mentală bună, liniste interioara, echilibru.

 Sanatatea noastra este direct influențată de felul în care ne hranim, varietatea alimentatiei, frecvența la care servim mesele, conținutul în zahăr, grăsimi și proteine al alimentelor, continutul in vitamine si minerale, micro si macronutrienti. Toate acestea joacă un rol important în sănătatea microbiomului (florei intestinale) și a organismului nostru, in general. Postul intermitent poate fi un mijloc simplu de a menține flora intestinala în stare de sanatate optima. 

Postul ca modalitate terapeutica este repaus alimentar cu efecte imediate asupra sanatatii organismului. Timpul scurs între mesele principale joacă un rol semnificativ pentru microbiota (flora intestinala) noastră și este una din metodele recomandate de specialiști (medici si terapeuti)  pentru a întări  “sănătatea” bacteriilor din intestine care facilitează digestia alimentelor și controlează o serie de mecanisme în organism. Adica, prin Post, oferim un repaus intestinului care se va reface, dar și “controlăm” echilibrul bacteriilor din intestin. Profilul bacteriologic mai sănătos a fost observat la persoanele care țin post sau repaus alimentar. Acest lucru demonstrează ca persoanele respective au un risc mai mic de a dezvolta boli degenerative (hipertensiune, colesterol crescut, diabet de tip 2, boli cardiovasculare, obezitate, dificultate in miscare, etc)

Este periculos acest gen de “dieta”?

Regimul ideal pentru o persoana NU este neapărat necesar sa fie potrivit și altcuiva! Un regim sau o dieta care da rezultate în cazul unei persoane poate sa antreneze și chiar sa declanșeze anumite reacții în organism. Fiecare dintre noi avem obiceiuri alimentare proprii, un metabolism “personalizat” si un microbiom unic. De aceea, un regim alimentar trebuie luat în serios și analizat înainte de a decide sa il începem. 


Începerea unui Post Intermitent se pregateste înainte și este recomandat să consultați medicul, nutritionistul sau naturopatul vostru pentru a lua decizia potrivită pentru cazul personal.

Ca sa evitati anumite stări de disconfort sau riscuri, va arăt câteva considerente pe care va invit sa le cantariti inainte:

  • fiți îngăduitori în stabilirea obiectivelor voastre; incepeti progresiv, adaptati-va și fiți atenți la semnalele pe care corpul vostru le da.

  • Postul intermitent nu este doar pentru eliberarea de greutate! Natural, ajuta la scaderea în greutate, dacă chiar vreți sa reveniți la o greutate care va multumeste pe voi, insa nu este metoda care sa faca greutatea voastra optima sa ramana constanta, odata atinsa. Exista riscul de yo-yo dacă reveniți la stilul de viata și alimentatia pe care pe aveai înainte de Postul Intermitent 

  • Postul Intermitent este un stil de viata și de alimentatie care are efecte importante asupra sanatatii în general.

  • Nu este recomandat femeilor însărcinate, persoanelor care au boli cronice, persoanelor care necesita un anumit tip de alimentatie pentru menținerea unui echilibru al afectiunilor deja existente, copiilor sub 18 ani pentru ca limiteaza producerea hormonilor de creștere.

  • Portiile de mancare trebuie sa fie normale, fără  sa exagerati în sensul maririi sau micsorarii lor, fata de normalul cu care sunteți obișnuiți. 

  • Consumați doar alimente proaspete, de provenienta locala, sanatoase si combinate corespunzator astfel incat alimentatia voastra sa fie echilibrata.

Cum ținem post intermitent cu ajutorul unei alimentatii sanatoase și variate

Reechilibrarea alimentară are în vedere în principal alimentația naturală, vie:

- fructe și legume crude

- alimente proaspete, din producție locală

- mâncare preparată acasă

în pofida unei alimentatii industriale de tip fast-food, mancare preambalată.

Scopul Postului, in general, este acela de creștere a atenției la mesajele pe care corpul ni le transmite, de micsorare a portiilor alimentare, de diversificare a alimentatiei astfel incat sa cuprindă și să acopere (pe cat posibil) necesarul organismului. 

Postul intermitent sau repausul alimentar face astfel posibilă întărirea bogăției și diversității microbiotei care asigură o digestie completă a alimentelor ingerate. Omițând una dintre cele trei mese, precum micul dejun sau cina, intestinului îi vor fi alocate minim 12 ore pentru a-și regenera microbiota și a oferi sistemului digestiv mai mult timp să se regenereze, pentru a se întări. 

Întărind astfel microbiota, postul oferă tuturor posibilitatea de a-și controla silueta în timp ce se bucură de două mese pe zi cu alimente variate, echilibrate și sănătoase.

Pentru a maximiza potențialele beneficii pentru sănătate ale postului intermitent, este important să rămâneți la alimente și băuturi integrale, nutritive în timpul perioadelor de masă.

Completarea cu alimente bogate în nutrienți ajută la completarea dietei și în același timp, susține o greutate sănătoasă. Încercați să includeți la fiecare masă o mare varietate de alimente integrale, cu efect anti-inflamator, combinate conform principiilor trofologiei (știința care se ocupă cu combinarea corecta a alimentelor).


  • Fructe: mere, banane, fructe de padure, portocale, piersici, pere, rosii etc.

  • Legume: broccoli, varza de Bruxelles, conopida, castraveti, verdeata cu frunze, etc.

  • Cereale integrale: orz, hrișcă, quinoa, chia, orez, ovăz etc.

  • Grăsimi sănătoase: ulei de măsline și avocado, oleaginoase, ulei de peste

  • Surse de proteine: oua, peste, legume, carne, pasare, nuci, seminte etc.

  • Consumul de băuturi fără calorii, cum ar fi apa și ceaiul (dacă nu puteți renunța la cafea, o puteți bea neîndulcită), ajută să controlați apetitul. 

  • Consumați un pahar de apă la temperatura camerei cu cca 30 minute înainte de masă; apa băută înainte de a mânca ne poate ajuta să reducem cantitatea de mâncare ingerata.

Știința confirmă această părere: într-un mic studiu realizat în 2016, persoanele care au băut 2 pahare de apă chiar înainte de a mânca, au mâncat cu 22% mai puțin decât cele care nu au băut deloc apă înainte de masă. Apa consumată înainte de masă reduce senzația de foame și o mărește pe cea de sațietate. 


În timpul Postului Intermitent este permis și recomandat sa beti apa suficientă pentru că beneficiile postului vor fi cu atât mai eficiente dacă corpul vostru este hidratat. Nu aștepta sa ți se facă sete pentru a bea apa! Hidratarea este cu atât mai importantă ca sa susțină mai ușor perioadele de post și senzațiile de foame, mai ales dacă este pentru prima dată când urmezi această dietă. Bea aproximativ 2 litri de apă pe zi sau, conform studiilor 30 - 50 ml apa / kg corp (adică pentru o persoana de 80 kg necesarul de apa este 2,4 - 4,0 litri pe zi). 

Este indicat să limitați alimentele ultraprocesate, cum ar fi gustările ambalate, articolele prăjite, băuturile dulci și majoritatea meselor congelate. Acestea anulează efectele pozitive ale postului intermitent.

Sugerez, că îndată ce luați decizia să folosiți postul intermitent sau repausul alimentar alternativ ca stil de viață, să vă creați un plan alimentar astfel încât să limitați “tentatiile”, să ordonați pe cat posibil “disciplina alimentară” și timpul vostru.


Meniu tipic in Postul intermitent :
Idei pentru Pranz (12h) :
Pui cu sos de ciuperci, bulgur, salata de andive, iaurt  din lapte de capra
Lasagna cu carne de vita, salata verde, fructe de sezon
Somon condimentat cu ierburi aromate, Orez basmati, Compot de fructe (fara zahar)
Steak de vita cu sos de piper, piure de cartofi dulci, salată verde și/sau alte cruditati, iaurt natural 
Chiftelute de couscous sau naut, humus cu muguri de pin, salată de pătrunjel cu roșii și usturoi
Idei de gustare  (16h) :
Ceai fara zahar, un biscuit / piscot
Branza alba sau cascaval, fructe roșii (struguri, fructe de padure, etc), nuci
2 felii de paine cu maia, dulceata 
Musli cu ciocolată neagră, fructe de sezon
2 briose mici, ciocolata neagra - 1 patratel, portocala 
Un mar cu 2 feliute de paiane cu cereale și unt de arahide
Branza alba sau cascaval, migdale, piersici 
Idei de cina (avant 20h) :
Quiche cu brânză de capră, spanac, salata verde, compot lejer cu continut redus de zahar, 
Supa de legume, cod cu sos de branza alba și ulei de măsline, quinoa, iaurt natural
Curcan cu curry (curcumin / turmeric), orez salbatic sau maro, fasole verde, 2 briose mici 
Piure de dovlecei și cartofi sau conopida, merluciu sau macrou înăbușit sau la cuptor,  compot lejer fara zahar
Risotto cu spanac și somon afumat, 2 briose mici
Supe de legume, salata italiana ton - fusilli et cu legume la abur, iaurt natural
În realitate, cand practicati postul intermitent puteți sa mancati ceea ce va face plăcere, fără însă sa va ridicați sătui de la masa. Cel mai important este sa mancati echilibrat, variat si să faceti loc in dieta voastra alimentelor sănătoase. Adăugati in alimentatia voastră legume și carbohidrati la fiecare masă a zilei și cel puțin o sursă de proteine vegetale sau animale, după preferința fiecăruia, toate pentru a profita cu adevărat de efectele pozitive ale postului intermitent 

Concluzie: Beneficiile pentru sanatate sunt evidente, însă trebuie să consultăm medicul curant înainte de a începe repausul alimentar alternativ


DISCLAIMER : Informatiile din acest articol nu tin loc de consult medical specializat și nu înlocuiesc un diagnostic avizat.

Recomandarile medicale (daca exista) au scop informativ. Concluziile și referințele pot varia de la individ la individ si depind de stilul de viata al fiecăruia, de starea de sanatate și de alți factori. 



Bibliografie 


https:// www.nia.nih.gov/news/research-intermittent-fasting-shows-health-benefits

https:/ www.health.harvard.edu/blog/intermittent-fasting-surprising-update-2018062914156

https:// www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6257056/


vineri, 15 martie 2024

Alergiile de Primavara

 


ALERGIILE DE PRIMAVARA 


Din ce în ce mai multe persoane se plang de instalarea unor alergii sezoniere sau permanente la anumite substanțe străine corpului sau la anumite alimente.

Alergiile apar atunci cand sistemul imunitar reacționează la o substanța străină - alergen - (polen, iarba, venin de albine, mucegai, acarieni, parul de animale de companie, etc sau la un aliment sau chiar medicamente sau compuși activi din medicamente) care, in general, nu provoacă o reacție altor persoane.

În cazul alergiilor, sistemul imunitar produce anticorpi care identifica un anumit alergen ca fiind dăunător, chiar dacă nu este. Cand sistemul imunitar intra în contact cu alergenul, reacția apare sub forma de inflamatie a pielii, a sinusurilor și căilor respiratorii sau inflamatii ale sistemului digestiv. Gravitatea alergiilor variază de la o persoana la alta și se poate manifesta sub forma de iritatii minore pana la anafilaxie (reacție alergică severă care poate pune viața în pericol). Unele alergii pot fi vindecate, altele pot fi doar ameliorate din punct de vedere simptomatic.

Alergiile sezoniere sunt declansate de alergeni care apar mai frecvent în anumite perioade ale anului. Primavara, cele mai intalnite alergii sunt cele la polenul unor arbori (salcia, plop, arin, mesteacan), anumiți poluanți din atmosfera, acarieni si fungi ca urmare a înmulțirii lor sezoniere.

Alergiile de primăvară debutează în mod obișnuit la începutul lunii martie și se sfarsesc la finele lunii iunie, în funcție de evolutia naturii și a temperaturilor exterioare.

În corpul  nostru se declanșează reacții naturale de autoimunizare și de protectie, care au ca efect declanșarea unei inflamatii la nivelul tesuturilor, care joacă rolul de barieră împotriva unor substanțe / alergeni care nu sunt tolerate de organism. Alergenii afectează în prima faza mucoase ale organismului - în general nazala și oculara -, iar ca reacții se manifesta prin stranut, secretii lacrimale, inrosirea ochilor, mancarimi, rino-conjunctivite. La nivel cutanat pot apare urticarii, mancarimi, senzatie de arsura, în cazuri mai severe.

Alergiile si glandele suprarenale

Cele mai multe dintre alergii implica eliberarea  de substanțe pro-inflamatorii și histamine. Organismul utilizează mecanisme care reduc inflamatia în mod natural, prin secretia cortizolului (eliberat de glandele suprarenale), ca parte a răspunsului antiinflamator. Majoritatea celulelor din organism prezinta receptori pentru cortizol al cărui rol este de a preveni si de a elimina inflamarea anormala a tesuturilor. Glandele suprarenale au un rol important în eliberarea histaminei și a reacțiilor inflamatorii. Cand glandele suprarenale sunt în suferință producția de cortizol este în scădere, iar reacția organismului este promptă: prin creșterea nivelului inflamatiei, apariția unor reacții alergice ca urmare a creșterii nivelului histaminei care inflameaza exagerat tesuturile.


Tratamentele alopate recomandate in alergii includ antihistaminice, decongestionante, imunomodulatori, cortizol, imunosupresoare. Ce se intampla de fapt? Sunt înlăturate doar simptomele cauzate de alergii, nu și cauza acestor alergii. Unele dintre aceste tratamente pot avea și reacții adverse și nu sunt recomandate femeilor însărcinate, persoanelor cu boli autoimune, boli neoplazice ori celor care urmează diverse terapii imunosupresoare.


Ce alte alternative avem? Ofera Medicina Integrativa alte solutii?

Da, exista remedii naturale pe baza de plante medicinale, preparate gemoterapice, preparate homeopate, uleiuri esentiale si unele suplimente nutritionale.


1.Extractul de Coacaz negru (Ribes nigrum)

Cel mai puternic inamic natural împotriva simptomelor alergiilor este coacăzul negru.

Bioflavonoidele din coacăzul negru sunt stimulente ale glandelor suprarenale (responsabile cu reglarea răspunsului imunitar), sunt antiinflamatoare şi diuretice. 

Coacăzul negru ajuta în special la ameliorarea simptomelor alergiilor de la nivelul tractului respirator.

Are o putere terapeutica apropiată de cea a corticosteroizilor sintetici, substanţe medicamentoase folosite atunci când răspunsul imun al organismului este exagerat.

Acesta este şi motivul pentru care coacăzul negru este numit şi cortizon natural!

Este preferat ca metodă alternativă de ameliorare a simptomelor alergice deoarece nu are efectele adverse ale corticosteroizilor sintetici.

Atentie: Nu se administrează în feocromocitom și în sindromul Cushing, cu precauție la hipertensivi și pentru perioade scurte.

2. Extract de muguri de maces (Rosa Canina)

În combinatie cu Extractul de Coacaz Negru si Extractul de Muguri de Călin s-au observat rezultate deosebite în reducerea cauzelor aparitiei alergiilor sezoniere.

Are acțiune antiinflamatoare (remediu al tulburărilor inflamatorii recidivante), antialergică, antioxidantă, antibacteriană, vitaminizantă, antialgică.

La nivelul sistemului imunitar s-a observat scăderea incidenţei infecţiilor respiratorii (profilactic); ameliorarea simptomelor din infecţii ale căilor respiratorii, tulburări de creştere ale copiilor cauzate de infecţiile recidivante ale căilor respiratorii; convalescenţă, astenie post gripală și postinfecțioasă.

„Efectul tonic al gemoterapicului din mlădițe de Măceș se poate explică, pe lângă conținutul în vitamina C și prin conținutul bogat în polifenoli, cu rol în lupta împotriva stresului oxidativ, dar și prin conținutul considerabil în magneziu.” 

3. Polygemma 26 Alergii 

Răspunsul la alergeni este un răspuns firesc al organismului atunci când apare o perturbare cauzată de stres, oboseală, acumularea de toxine, toate acestea cu efect negativ asupra confortului cutanat,respirator sau digestiv.

Polygemma 26 Alergii este o combinație de extracte din plante care contribuie la un răspuns imun optim în cazul disconfortului cauzat de factori cu potențial alergenic.

Polygemma 26 Alergii:

ajută la menținerea rezistenței la alergii (Turmeric), ajută la menținerea eficienței sistemului imunitar (Turmeric,Astragalus,Rozmarin) și contribuie la apărarea naturală a organismului (Astragalus,Rozmarin)

contribuie la rezistența fiziologică la stres și la factorii nefavorabili de mediu (Coacăz-negru,Astragalus)

tonic care contribuie la activitatea adaptogenă (Astragalus)

menține sănătatea plămânilor și a tractului respirator superior (Turmeric),are efect calmant pentru gât, susține respirația ușoară și adecvată, are efect blând și calmant pentru gât (Trei frați pătați);

conține antioxidanți care pot proteja de acțiunea radicalilor liberi (Astragalus, Rozmarin, Turmeric), are proprietăți antioxidante semnificative (Turmeric);

4.Vitamina C

Stimulează sistemul imunitar și de asemenea, actioneaza ca un antihistaminic natural.

Cel mai eficient supliment pentru alergii este reprezentat de vitamina C, cel mai puternic susținător al sistemului imunitar, iar doza zilnică poate fi mărită până la 3000-4000 mg, în perioada alergiilor. Stabilirea dozei zilnice tolerate se face prin tatonări, într-o zi în care puteți sta acasă, se administrează doze de câte 1500 mg odată și se repetă la cateva ore, iar dacă apar scaune diareice, se ia în considerare ca fiind sigură, doza anterioară.

Unii oameni tolereaza mai bine dozele mari de vitamina C, alții pot experimenta simptome digestive, diaree, greață, însă oricum, organismul își ia cât are nevoie, restul excretându-se. Pentru cei care își pot face timp, vitamina C se poate administra intravenos lent, dizolvat în soluție Ringer, în doze mai mari (până la 4000mg) fără a mai genera simptomatologia digestiva neplacută, o data pe saptamană. Pielea va deveni mai frumoasa, mai tonică, întrucât vitamina C și ajută la refacerea colagenului din piele și articulații.

Potrivit unor studii recente referitoare la rolul vitaminei C în tratamentul alergiilor, s-a observat că stresul oxidativ joacă un rol cheie în afectiunile alergice. Vitamina C este un puternic antioxidant si antiinflamator, poate acționa ca un tratament pentru alergii.

Cercetătorii au observat ca administrarea de vitamina C a redus simptomele alergiilor. Un  deficit de vitamina C în organism poate duce la declanșarea alergiilor.

5. Vitamina E 

În multe situații, vitamina B5 (acidul pantotenic) și vitamina E s-au dovedit benefice în ameliorarea simtomelor alergice, fiind recomandate în doze de 100 mg/zi pentru vitamina B5 și 400 mg vitamina E (doar 3 saptamani pe lună, o saptamană, pauza) timp de una-două luni, în perioadele de primavară și toamnă. În plus, aceste suplimente îmbunătățesc aspectul pielii și părului.

6.Extractul de Trei frati patati (Viola tricolor) 

Este cunoscut ca unul dintre cel mai puternice antialergice naturale, eficient în diferite tipuri de alergii (cutanat, respiratorie, digestiv etc.), precum și în cazul bolilor autoimune, in dermatita atopica.

Are un conținut bogat de flavonoizi, vitaminele C si A, carotenoizi, este un puternic detoxifiant si antioxidant, neutralizeaza radicalii liberi din sange, reglează sistemul imunitar și diminuează episoadele alergice.

7.Extractul de Lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra).

La fel ca și Coacazul negru, extractul de Lemn-dulce este cunoscut ca și “cortizon natural”, cu proprietăți antiinflamatoare și antialergice. Contribuie la întărirea imunității, ajută organismul în lupta contra racelii si calmeaza alergiile, eliberand căile respiratorii de secretii si calmează tusea.

Este folosit ca emolient și expectorant în tratamentul tusei, ca antiinflamator în stările alergice, reumatism, artrită, pentru prevenirea intoxicațiilor la nivelul ficatului, în profilaxia și tratamentul ulcerului gastric și duodenal.

Cea mai frecventă utilizare este în tratarea tusei și a răcelilor care sunt însoțite de dureri stomacale, dar poate fi folosit și pentru afecțiuni autoimune (boala Lupus, sclerodermie, artrita reumatoidă) și alergii la părul de animale.

8.Quercetina

Este prezentă în mod natural în fructe, legume si diverse plante medicinale.

Studiile arată că acționează ca un antihistaminic si antiinflamator natural, mentinand sub control cantitatea de histamina secretata in organism.

O sursa foarte buna de quercetina este scoarța de Stejar (Quercus robur), larg răspândită în natură, numele acestei substanțe derivand din “quercetum” (= pădure de stejar).

Are multe proprietăți terapeutice: este benefică în stări alergice, în afecțiuni cardio-vasculare și afecțiuni osteo-articulare, stimulează producția de insulină, ajută la scăderea colesterolului și a trigliceridelor, este eficientă în stări de epuizare fizică, inflamație, oboseală cronică sau stres oxidativ. în combaterea infecțiilor virale și bacteriene și este utilă pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit și pentru pacienții cu boli pulmonare cronice precum astmul, BPOC și fibroza chistică.

Atentie: quercetina poate interactiona cu anumite medicamente, ca antibioticele, ciclosporina si alte medicamente modificate de ficat.

9.Extractul de urzică (Urtica dioica).

Studiile au arătat că extractul de frunze de urzica inhiba productia de histamine si a inflamatiei aferente. Descongestioneaza caile respiratorii, usureaza respiratia, reduce senzația de mâncărime.

Atentie: Urzica poate interactiona cu anumite medicamente ca litiu, medicamente pentru diabet sau tensiune mărită și sedative.

10.Brusture (Arctium lappa) 

Se folosește mai ales în tratarea bronsitei, a mucusului în exces și a astmului bronsic.

Insa, într-un studiu recent pe pacienți alergici suferinzi de “febra fanului”, s-a dovedit a fi la fel de eficient ca un antialergic de sinteza.

Atentie: Suplimentele cu brusture sunt însă, contraindicate pentru copiii mici, femeile însărcinate și care alapteaza.

11. Bromelaina din Ananas

Bromelaina este un amestec de enzime vegetale benefice în tratarea indigestiilor și în reducerea inflamațiilor.

Bromelaina ajută insa si la subțierea mucusului și la reducerea alergiile ocazionale.

Bromelaina poate trece de bariera digestivă, absorbindu-se și trecând mai departe în sange. Printre beneficiile aportului de bromelaină se numară și rolul său antiinflamator, atât la nivel osteoarticular (boli inflamatorii), la nivelul sinusurilor (când sinusurile sunt inflamate) cât și la nivel digestiv, în cazul unor afecțiuni inflamatorii (colite).

12. Probiotice

Probioticele ajuta la echilibrarea florei benefice din intestine și stimulează sistemul imunitar.

Unele cercetări arată că au potențial în tratarea și prevenirea alergiilor.

Un studiu efectuat de specialiştii Institutului de Cercetări pentru Produse Alimentare din Marea Britanie confirmă faptul că persoanele alergice au un nivel scăzut de bacterii „bune" în flora intestinală.

Conform rezultatelor acestui studiu, probioticele (microorganisme vii ce tranzitează zona gastrointestinală şi echilibrează microflora prin colonizarea intestinului) s-au dovedit eficiente în caz de rinită alergică.

„În societatea modernă, fenomenul de disbioză (alterarea florei intestinale) este din ce în ce mai întâlnit ca urmare a consumului de alimente care au un conţinut bogat în E-uri şi din cauza administrării excesive a antibioticelor", explică profesorul dr. Gheorghe Mencinicopschi. Probiotice se găsesc pe piaţă şi sub formă de suplimente alimentare, sub formă de tablete, de prafuri sau de gelule (capsule gelatinoase).

13. Uleiuri esentiale 

Unele uleiuri esențiale au un efect anti-alergic și antiinflamator, cu efect în optimizarea echilibrului sistemului imunitar. Sunt absorbite cu viteză și apoi depozitate în membranele celulare. Astfel, cantitatea de substanțe inflamatorii este redusă considerabil. De asemenea, ele fac ca organismul să nu mai fie atât de vulnerabil la sursele externe. Astfel, sistemul imunitar este pregătit să se lupte cu orice intrus.

Ulei esențial de lămâie: Curata si purifica aerul și suprafețele. În mod natural curată corpul și ajuta la digestie. Susține sanatatea functiei respiratori, decongestionant. Sustine o stare de dispozitie pozitiva.

Ulei esential de menta: Deschide caile respiratorii, are efect antimicrobian. Ajută în tratarea durerilor de cap și a migrenelor. Reechilibreaza in cazul problemelor digestive. Alunga insectele in mod natural.

Ulei esential de lavanda: Un antihistaminic natural, reduce iritatia, calmant si ajuta respiratia. Topic linisteste pielea: iritatii, arsuri, dermatite, accidente sau leziuni. Aduce liniste si somn linistit, se poate combina cu alte uleiuri de calmare. Se poate folosi în bucătărie la diverse preparate.

Cum utilizăm uleiurile esentiale? 

1. Balsam pentru alergii sezoniere

O modalitate de folosire este integrarea uleiurilor esentiale intr-un balsam pe care il puteti aplica in jurul nasului. Pe langa faptul că va permite sa inhalati mirosul uleiurilor esentiale, balsamul captează și alergenii înainte de a intra chiar și în corpul dvs., deci este o metoda excelenta de prevenire.

Ingrediente: 7g Ceara de Albine, 5g Unt de Cacao, 10ml Ulei de Cocos, 3 pic de Ulei Esential de Lavanda, 3 pic de Ulei Esențial de Lămâie, 3 pic de Ulei Esential de Menta

2. Spray pentru alergii

Este deosebit de util înainte de culcare pentru a ajuta la eliberarea congestiei sau pentru a pulveriza pe pernă pentru a va ajuta sa va curatati sinusurile în timpul somnului. 

Folositi 100 ml apa, adaugati pana la 20 de picături de uleiuri esentiale din lista de mai sus. 

Atentie! Nu folosiți Ulei esențial de Lămâie cand expuneti corpul la razele solare pentru ca este fotosensibil!

3. Difuzare

Difuzați cele 3 Uleiuri esentiale acasă sau chiar la birou folosind un difuzor de camera . Cateva picaturi de Menta, Lavanda și Lamaia este un amestec minunat. 


Bibliografie:

https://www.webmd.com/allergies/spring-allergies

https://www.medicalnewstoday.com/articles/spring-allergies