duminică, 8 decembrie 2024

5 moduri de a proteja creierul prin alimentatie Sau Cum sa cream o “bucătărie” care stimulează creierul




5 moduri de a proteja creierul prin alimentatie
Sau
Cum sa cream o “bucătărie” care stimulează creierul




    Decenii de observatii și cercetări ne arată că ceea ce mâncăm influențează sănătatea creierului nostru. O dietă mediteraneană, de exemplu, poate ajuta la prevenirea demenței și a depresiei, în timp ce o dietă ultraprocesată (cum ar fi dieta americană standard) poate avea exact efectul opus. Toate acestea arată influența calității și cantității alegerilor noastre alimentare asupra structurii și funcției creierului nostru. Una dintre cele mai importante moduri de a îmbunătăți calitatea alegerilor noastre alimentare este să îmbunătățim calitatea a ceea ce se întâmplă în bucătăria noastră, incepand cu alimentele consumate și terminand cu ustensilele pe care le folosim.

Cum pot sa fiu, sa fac și să am o "bucătărie" sănătoasă pentru creier


💗Renunță la alimentele ultraprocesate și industrializate

    Cum stii care sunt?! E simplu de tot!
  • Băuturi îndulcite cu zahăr (acestea includ băuturi energizante, băuturi cu cofeină, ceaiuri dulci și băuturi cu zahăr pentru sportivi)
  • Bomboane și dulciuri procesate
  • Margarină, glazură și alte alimente care conțin grăsimi trans și parțial hidrogenate (așa cum le găsim pe etichetele produselor)
  • Alimente și băuturi îndulcite artificial (care conțin aspartam, acesulfam, zaharină, sucraloză sau neotam)
  • Alimente din grupele pe care le consumam des: produse de patiserie si panificatie, biscuiti, etc, produse lactate care nu sunt fermentate ( DA, poti sa consumi kefir si iaurt de calitate), produse care contin diverse adaosuri pentru a stimula cel 5 gusturi 

💛 Consuma fructe + legume fără amidon

    Studiile dar și observațiile asupra alimentatiei și stilului de viata al oamenilor (blue zones) și legătură cu speranta de viata au arătat ca oamenii care consumă în general mai multe alimente pe bază de plante tind să trăiască mai mult și să aibă o sănătate cognitivă și mentală mai bună. Unul din motivele este ca acestea includ fibre, polifenoli, micro și macronutrienti, practic aproape cele necesare astfel incat ca rezultat avem reducerea inflamației și multe alte efecte vizibile și măsurabile la nivel de sanatate generala a organismului uman. Acest lucru nu înseamnă să devii vegan, înseamnă pur și simplu să iti faci un obicei din a cumpăra fructe și legume diferite și colorate pentru ca fiecare culoare a fructelor și legumelor contine nutrienti cu beneficii valoroase în diverse arii ale sanatatii.


💚Păstrează un aport constant de grăsimi sănătoase

    Ce crezi ca te ingrasa? Nu grasimea (lipide) te ingrasa, ci caloriile in exces. E nevoie sa includem în alimentația zilnică și grăsimi “bune”, adică grăsimile nesaturate (atât grăsimile mononesaturate , cât și grăsimile polinesaturate). Unele surse excelente ale acestor grăsimi sunt avocado, măsline, migdale, arahide, semințe de susan, nuci și semințele de chia, semințe de in, ton, somon, peștii grași de apă rece, cum ar fi somonul, și peștii mici, cum ar fi macroul, heringul și hamsia, unt, ghee, piele de pui sau curcan, carne bogată în grăsimi.

    Important este echilibrul și alegerea grăsimilor sănătoase, din surse vegetale și animale, care ne pot ajuta sa reducem riscul bolilor de inima, atacurilor cerebrale, bolilor degenerative , in general, și colesterolului crescut.


💙 Folosește ingrediente de calitate - mai mult nu e întotdeauna și mai bun!

    Printre grăsimile sănătoase cel mai bine studiate, uleiul de măsline este de departe, vedeta! Studii (ca se poarta) dar și viața de zi cu zi au condus la concluzia ca consumul de ulei de măsline favorizează o mai bună funcție cognitivă și ajuta la reducerea declinului cognitiv.

    Este important sa alegem un ulei de măsline de calitate - presat la rece, de prima presa sau extra virgin care poartă pe eticheta un sigiliu de certificare terță parte, cum ar fi sigiliul Extra Virgin certificat COOC din California sau Denumirea de Origine Protejată (DOP) a Uniunii Europene. Uleiul de măsline adevărat ar trebui să aibă un gust piperat și luminos. 

    Da,  slaninuta noastra traditionala este foarte buna si trebuie consumata cu moderatie! Pentru ca este naturala. Dr. Gheorghe Mencinicopschi spunea: "  „Toate alimentele de bază – sare, zahăr şi grăsimile nenaturale sau industriale, care se regăsesc în alimentele înalt procesate industrial, favorizează îngrăşarea. Atenţie, grăsimile naturale nu îngraşă!! Nu îngraşă, de exemplu, grăsimile din carne din carne de vită, din carne de porc, din carne de pasăre, de peste sau ouăle. Contează foarte mult modul lor de preparare şi de asociere corectă, proteinele de origine animală, cum ar fi o friptură, în mod firesc, ar trebui asociată cu o garnitură de legume, niciodată cu cartofi prăjiţi”


💜Folosește recipiente sănătoase pentru gătit

    Odată cu dezvoltarea tehnologiei, au fost create diferite materiale care sunt folosite la producerea recipientelor de gatit. Evitați să folosiți la prepararea mancarii vase din aluminiu și aluminiu acoperit cu teflon, cupru și vase de cupru acoperite cu teflon, vase de teflon. Studiile au ratat ca aluminiul din vasele de gătit poate ajunge în mancarea preparata, fiind la originea unor afectiuni la nivelul sistemului nervos (boli degenerative - Alzheimer, Parkinson, etc), iar cuprul în cantitate mai mare este toxic (alimentele cu aciditate ridicat favorizeaza absorbtia cuprului)

    Esențial este să avem grijă ca vasele și recipientele în care gatim sa aibă suprafața (care vine in contact cu mancarea) intacta, fără zgarieturi.

    Folosiți recipiente de gatit din materiale sigure: inox, ceramica, piatra, lut, sticla.

*** Nu folosiți folie de aluminiu la gatit

*** Nu folosiți cuptorul cu microunde (afectează ireversibil structura alimentelor și favorizează apariția unor dezechilibre la nivel celular, care stau la baza aparitiei bolilor degenerative)

*** Și pentru ca se apropie perioada Sarbatorilor de Iarna, tero sa îți amintești mereu ca mai mult nu este întotdeauna și mai bun!

Sanatate la Puterea a Treia 
Pacea Eului 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu