miercuri, 9 noiembrie 2022

Intarirea imunitatii la schimbarea de sezon

 

Imunitate scăzută la schimbarea de sezon? Află tot ce trebuie să știi pentru întărirea imunității

Toamna este o perioadă de trecere de la anotimpul cald la cel rece, în care organismul nostru se adaptează la noile condiții climatice.

Pentru a-l ajuta să facă această trecere cu bine și pentru a contribui la întărirea sistemului tău imunitar și prevenirea răcelilor sau gripei, descoperă tot ce ai nevoie să știi despre alimentele, suplimentele și remediile naturale benefice pentru creșterea imunității.


"A venit toamna, acopera-mi inima cu ceva,
cu umbra unui copac sau mai bine cu umbra ta." Nichita Stanescu

    Toamna asta este lungă, frumoasă, caldă, aurie-ruginie, languroasă. Așteptam alintul toamnei cu o zbatere în stomac. Pentru că o iubesc și așa e când aștepți sa te întâlnești cu cineva drag! 

    Well, well well, cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, ne asteptam ca vremea sa se schimbe! Rece, friguroasă, cu vânt șfichiuitor, și pentru unii dintre noi cu răceli, viroze, gripe din cauza diferențelor mari de temperatură, și mai apoi temperaturilor reci, ca de sfârșit de noiembrie ...  Ca sa nu ne prinda în ofsaid, este timpul să fim pregătiti.

    Toamna este sezonul în care ne pregătim corpul pentru sezonul rece, este o perioadă de tranziție către anotimpul rece. Cel mai important rămâne însă, menținerea corpului în starea de echilibru (homeostazie). 

    Este necesar să pregătim cum se cuvine întregul organism si să stimulam cu precădere asupra : 

  • Sistemului respirator 

  • Echilibrul termic al organismului 

  • Procesului de detoxifiere a organismului 

  • Pregătirii și tonifierii sistemului imunitar pentru iarnă 

  • Tratării afecțiunilor specifice anotimpului 

Iată ce vei afla din acest articol:

  • Rolul și importanța căilor respiratorii 

  • Sistemul imunitar - zidul de apărare al organismului

  • Detoxifierea - de ce și cum?

  • Vitamine și minerale pentru întărirea imunității

  • Suplimente pentru creșterea imunității

  • Ritualuri pentru fortificarea organismului și prevenirea afecțiunilor specifice anotimpului rece

  • Remedii naturiste pentru întărirea imunității


Rolul și importanța căilor respiratorii 

    Rolul principal al plămânilor este realizarea schimbului de gaze între mediul înconjurător (aer) și corp. Schimbul de gaze se face extrem de rapid la nivel pulmonar, între alveole și capilarele sanguine datorită diferenței de presiune între CO2 și O2. Suprafața totală de schimb de gaze la nivel pulmonar este de cca 130 m2. Plămânii au și un alt rol extrem de important: participă activ la reglarea metabolismului acido-bazic și la filtrarea sângelui.

Căile respiratorii joacă un dublu rol pe timpul iernii:  

  • Încălzirea aerului exterior la temperatura corpului 

  • Filtrarea, neutralizarea și eliminarea bacteriilor 

De aceea este foarte important să avem grijă ca plămânii noștri să fie în stare optimă de sănătate pentru a putea să își îndeplinească rolul fiziologic.

Sistemul imunitar - zidul de apărare al organismului

    Sistemul imunitar este “armata interioară” a organismului care, pe scurt, face diferența între ceea ce aparține organismului și ceea ce nu aparține organismului, adică încărcătura bacteriană, virală, agenți patogeni. Organismul uman are două tipuri de apărare și protecție:

  • Apărarea nespecifică – pielea, mucoasele, anumite tipuri de celule din organism, temperatura (febra) și mecanismele de reglare a temperaturii și inflamația; aceste sisteme de apărare nespecifică nu dispun de nici un fel de recunoaștere a unor agenților patogeni. 

  • Apărarea specifică – mecanisme complexe foarte bine puse la punct, producția de anticorpi, sistemul imunitar.



Detoxifierea - de ce și cum?


    Detoxifierea este primul pas către un sistem imunitar curat si către un organism sănătos. Este indicat ca toamna să facem o cură de detoxifiere - curățare a organismului. Este bine să detoxifiem ficatul și vezica biliară, plămânii și intestinele. Ajută mult o igienă bună a pielii, a glandelor sudoripare și nu în ultimul rând, a plămânilor. 

    Cum ne detoxifiem organismul? Prin reducerea consumului de carne și produse din carne, limitarea consumului de lactate și produse lactate, scaderea produse de patiserie care contin gluten / faina alba si alti alergeni. 

    Este bine să bem mai multă apă de calitate, să mancăm fructe și legume proaspete și cât mai puțin prelucrate termic, sucuri proaspete de fructe și legume, de preferinta bio, pentru a fi siguri ca nu consumăm și pesticide odată cu alimentația sănătoasă. 


Vitamine și minerale pentru întărirea imunității


    Alimentația este pe primul loc pentru că este sursa primară de vitamine, antioxidanți, minerale, micro si macroelemente, iar toamna putem beneficia din plin de “farmacia verde” ascunsă în recoltele bogate. 

Iată o scurtă trecere în revistă a celor mai importante vitamine și minerale care ne ajută la întărirea sistemului imunitar și sursele alimentare (naturale) de proveniență:

Vitamina A si Carotenoidele 

  • ajută sistemul respirator prin mărirea rezistenței la agenți patogeni și ajută la cicatrizarea mai ușoară a leziunilor de la nivel respirator. 

  • Surse din alimentație carotenoide: fructe și legume de culoare portocalie: morcovi, bostani, cartofi dulci, caise, piersici 

  • Surse din alimentație Licopen: roșii, pepene roșu,  

  • Surse din alimentație Retinol: ficat, ton roșu, ficat de peste, unt, ouă, peste mai gras, brânză 

  • Surse din alimentație Provitamina A: usturoi, piper Cayenne 

Vitamina B5 

  • Are efect antialergic, antistress, întăritor al sistemului imunitar 

  • Surse: gălbenuș de ou, semințe de floarea soarelui, semințe de susan, drojdie de bere, ciuperci shiitake 

Vitamina C 

  • Are efect antihistaminic, antiinfecțios, previne bronșita, întărește mucoasele respiratorii 

  • Surse: ceapa verde, ardei grași galbeni, cimbru, pătrunjel, kiwi, mango, citrice, căpșuni, broccoli 

Magneziu  

  • Are efect bronhodilatator, ușurează expulzarea mucusului, ușurează congestia nazală

  • Surse: ceapă verde, mentă verde, semințe de dovleac, cacao, mărar, țelină, busuioc, nuci, pătrunjel, muștar, semințe de floarea soarelui 

  • Consumați  

Legume: ridichi, morcovi, praz, varză, pătrunjel rădăcină  

Fructe: pere, mere, castane comestibile, nuci, scorțișoară, ghimbir, piper negru, piper de Cayenne, nucșoară. 

 

Suplimente pentru creșterea imunității


    Putem ajuta sistemul imunitar și funcționarea lui optimă, în echilibru a organismului, prin adăugarea în rutina zilnică a unor suplimente care s-au dovedit benefice. 

    Suplimentele sunt necesare din mai multe motive, unul și cel mai important fiind scăderea valorii nutritive și a încărcăturii vitaminice a fructelor și legumelor si a alimentelor, in general. Studii de specialitate vin să susțină și să dovedească aceste afirmații.

Iată câteva dintre suplimentele pe care ți le recomand în această perioadă:

Quercitina 

    Un bioflavonoid cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante (neutralizează radicalii liberi care sunt la originea inflamatiei), antiinflamatoare și antialergice, quercitina se gaseste în mod natural în mere, ceapa, ceai verde, fructe de pădure și vin roșu. Se găsește și în ginkgo biloba si sunatoare. Este bine tolerat de organism atat vreme cat nu se abuzează consumul. Însă în doze mari (mai mari de 1 gram / zi) poate avea efecte secundare cum ar fi senzatie de amortire usoara a membrelor superioare și inferioare, dureri de cap, deranjamente stomacale si poate cauza probleme la nivelul rinichilor.

Zincul

    Zincul are un rol important in imunitatea la nivel celular, proprietăți antibacteriene și antiseptice, formarea oaselor, ajută funcțiile cerebrale, regenerează funcția hepatica. 

Vitamina C

    Cunoscută pe scară largă, vitamina C susține funcțiile biologice, precum sinteza colagenului și vindecarea rănilor, cu rol în susținerea și întărirea imunității, ajuta la protejarea celulelor și menținerea lor sănătoase,  menținerea sanatatii pielii, vaselor de sange, oaselor și cartilajelor.

Vitamina D3

    Cunoscută pe scară largă, vitamina D3 menține nivelurile normale de calciu și fosfor din sânge, cu rol în menținerea funcției musculare și în întărirea sistemului imunitar. 

 

Ritualuri pentru fortificarea organismului și prevenirea afecțiunilor specifice anotimpului rece


    Vă propun câteva “ritualuri” de Toamnă, si nu numai, care au ca scop fortificarea organismului:

  • Respirație - practicați exerciții de respirație conștientă, respirați în aer liber, ajutați ca prin respirație să pătrundă mai mult oxigen la nivel celular.   

  • Mișcare – pentru menținerea tonusului muscular și stimularea circulației sanguine la nivel muscular și în întregul organism. 

  • Odihnă și repaus pentru refacerea funcțiilor organismului 

  • Difuzarea de uleiuri esențiale cca 15 - 20 de  minute în camera în care sunteți -  ulei de lămâie – cu efect revigorant, dezinfectează aerul și protejează plămânii; puteți adăuga și ulei de grepfrut, care are aceleași efecte de curățare și purificare a aerului și a căilor respiratorii superioare. 

 

Remedii naturiste pentru întărirea imunității


    Cu siguranță că fiecare dintre noi a încercat remedii naturiste pentru imunitate, însă există soluții pe care le folosim pentru că am observat de-a lungul timpului că ne fac bine, ne îmbunătățesc tonusul, ne îmbunătățesc nivelul de energie, starea de concentrare. 

Ciuperci funcționale

    Sugerez ca stimulatori ai sistemului imunitar, trei ciuperci: shiitake, maitake si reishi, folosite dintotdeauna in Japonia si China. La noi se găsesc sub forma de capsule. Sigur că pe lângă rolul de “booster” imunitar, rolurile lor sunt multiple și vă invit să le descoperiți.  

Superalimentele sunt, de asemenea, aliați de încredere pentru un sistem imunitar puternic.

Probiotice

    Probioticele sunt indicate și recunoscute pentru stimularea imunității. Sunt colonizate la nivelul florei intestinale, prima barieră imunitară și este nevoie să fie menținută în stare de sănătate optimă (se poate reînnoi când este nevoie, prin consum de probiotice).

Astragalus

    Astragalus, o plantă mai puțin cunoscută pe la noi, își face intrarea glorioasă în scenă tot datorită stimulării imunității, dar și cu alte beneficii pentru organism, demne de luat în seamă. Face parte din categoria plantelor „adaptogene”, (ajutând organismul să răspundă la atacurile și dezechilibrele la care este supus în fiecare zi), fiind un excelent stimulator tonic și nu numai. 

Echinaceea

    Echinaceea, minunea grădinilor, din cauza frumuseții florilor dar și a efectelor pentru sănătate, este una dintre cele mai studiate plante medicinale datorită proprietăților sale de imunostimulator. Combate inflamațiile din organism, afecțiunile tractului respirator superior, fiind bogată în antioxidanți.  

Uleiuri esențiale

    Am lăsat la sfârșit uleiurile esențiale, datorită faptului ca sunt folosite pe scară tot mai largă. Este necesar să le folosim în deplina cunoștință de cauză, în siguranță, pentru a evita incidente mai puțin plăcute. Mai mult nu înseamnă mereu, mai bun!  

    Uleiurile esențiale pot fi difuzate în aerul ambiant în fiecare zi sau în anumite perioade (epidemie, oboseală, stres), dar și uneori pot fi aplicate direct pe piele (după diluarea corespunzătoare într-un ulei vegetal) prin frictionare sau masaj. Cele mai recunoscute uleiuri esențiale pentru sistemul imunitar sunt ravintsara, eucalipt radiata, niaouli, arbore de ceai, cimbru (cu conținut de tujanol), oregano, cuișoare, scorțișoară. 

    Proprietățile antivirale ale uleiurilor esențiale sunt date de moleculele pe care le conțin și la amestecarea mai multor uleiuri este posibil ca acțiunea acestora sa fie potențată.  

    Uleiul esențial Ravintsara este minunat pentru puterea sa antivirală și de stimularea imunității, este, de asemenea, bronhodilatator și expectorant.  

    Uleiul esențial de eucalipt radiata, împreună cu Ravintsara, este una dintre cele mai puternice  “sinergii” de uleiuri esentiale antivirale și imuno-stimulante, și este, de asemenea, expectorant și foarte bine tolerat pe piele și prin inhalare. Combinația acestor 2 uleiuri este foarte eficientă în condiții virale.  Atenție, ca măsură de precauție, uleiurile esențiale nu sunt recomandate copiilor mici și femeilor însărcinate sau care alăptează. Vă sfătuiesc să consultați un aromaterapeut sau un naturopat pentru ca dozele precise să fie ajustate conform nevoilor dumneavoastră.  

    Am trecut rapid în revistă cele mai la îndemână acțiuni, ritualuri, alimente, suplimente și remedii naturiste pentru menținerea unui sistem imunitar sănătos, activ, capabil să facă față provocărilor aduse de schimbarea de sezon.

    Vă urez să treceți cu bine peste răcoarea toamnei, să ajungeți în starea de Echilibru a organismului, care este esența, cheia unei sănătăți optime în corp, minte si spirit!  

Pacea Eului!

Articol scris de Monica Ionescu - Terapeut Echilibru Personal, Naturopat, Terapeut Reiki, Masoterapie și Aromaterapie


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu