vineri, 28 aprilie 2023

Interpretari, evaluari, seminte

 

Interpretăm ceea ce se întâmplă în jurul nostru în funcție de ceea ce înțelegem ca se întâmplă.

Nu evenimentul influențează răspunsurile psihologice, ci modul în care noi le interpretăm. Nu putem controla evenimentele de viață! Nu există repere - toată lumea știe orice. Știința și spiritualitatea merg mână în mână, dar valoarea informației depinde de cel care o accesează și de nivelul de înțelegere și procesare a informației. 

Evaluarea nuanțată a faptelor și întâmplărilor din spațiul cotidian este necesară pentru a putea avea o vedere de ansamblu asupra realității.

Realitatea este aceea pe care o simțim, o vedem, o analizăm în funcție de percepția noastră asupra realității. Percepția devine încet, încet, realitatea pe care ne-o creem. Dar este una în acord cu experiențele, educația, programele și toate întâmplările care ne-au produs și condus către aceea percepție și deci realitate.

Vorbim despre un trecut care influențează prezentul și viitorul. Da! Dar trecutul are valoare de lecție și de învățător, este creatorul prezentului fizic.

Atâta vreme cât ne raportăm la trecut că la un soi de "lege", prezentul va avea doar o valoare de timp.

Se poate întâmpla ca trecutul să fie "retrăit" mental, deși trăim într-un prezent care "așteaptă" să devină trecut.

Pot controla doar ceea ce simt eu, cum gândesc eu și ceea ce fac eu!

Atitudinea cu care privesc o întâmplare generează soluționarea întâmplării respective. O "problemă" are întotdeauna mai mult de o soluție!

Sigur că da! Este în funcție de cum ne raportăm la o problemă respectiv și atitudinea pe care o avem. Cu cât privim "problemă" dintr-un loc în care ne dorim să emitem judecată, cu atât rezolvarea / soluția vine natural.

Dacă ne gândim la o "problemă" dintr-un punct de unde nu vedem soluția că vine să ne satisfacă, vom găsi totuși o soluție care va aduce după sine alte provocări.

Dacă suntem calmi și "știm" cu intuiția noastră că ceva bun este pe cale să se întâmple, atunci toate acțiunile noastre și ceea ce întreprindem vor duce la o soluționare rapidă, eficientă și optimă a "problemei".

Ce poate fi mai bine de atât?

Ați auzit această sintagmă folosită mai des de terapeuți în diverse domenii. Este modul de a mișca puțin "ego”-ul nostru către căutarea unei soluții viabile pe termen lung, care să fie sămânța unui viitor real. Se spune că punem sămânța unui ceva care urmează să dea roade sau nu. Este evenimentul pe care ni-l dorim să se întâmple, dar asupra căruia nu avem așteptări și nu interpretăm rezultatul înainte de a se fi produs evenimentul.

Mi s-a întâmplat să pun diferite "semințe" în momente diferite ale existenței mele. Aceleași semințe au avut rezultate diferite în funcție de cum ne-am raportat și cum am interpretat rezultatul înainte de a fi fost evident. Alte semințe așteaptă să rodească, încă.

Putem să proiectăm rezultatul unei "semințe" prin modul nostru de gândire, emitand deja “judecată” asupra unui “viitor” care nu s-a intamplat deja dar pe care îl influentez sau îl manifest înainte de vreme: “nu dă roade”  sau “aștept să rodească încă” sau “era deja pe cale să dea roade când am plantat-o”.  Este ca și cum am udă o sămânță să încolțească sau am lasa-o sa foloseasca condițiile mediului și să se dezvolte la voia intamplarii.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu